• tik tok

Miro Lazović: Šmit je pomogao HNS-u

Oct 25, 2022

Ispred OHR.a su održani protesti zbog nametnutih odluka Visokog predstavnika kojima se po mišljenju većine javnosti izašlo u susret željama HDZ-a. O tome smo razgovarali sa nekadašnjim predsjednikom Skupštine RBiH Mirom Lazovićem koji je kao predstavnik Vijeća za sprovođenje Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH imao konunikaciju sa Christianom Schmidtom.- Odluke koje je Schmidt donio u toku izborne noći, kako ja analiziram, s njegove strane su planski donesene, jer su političke stranke bile zaokupljene izbornim rezultatima i nisu imale vremena da se posvete sadržaju te odluke. S druge strane gospodin Schmidt je nagovještavao da će to uraditi, jer stranke nisu mogle da se dogovore. Da li je najpametnije što je to uradio tokom izborne noći ostaje upitnik. Ja njegovim odlukama pristupam hladne glave, ne napadam ih apriori, mada se s nekim dijelovima ne slažem, za Ljudski.ba je rekao Lazović.

Za njega je veoma važno da je ograničio period neophodan za formiranje izvršne vlasti i da je predvidio deblokade koje su pratile rad prethodne vlasti. Svjestan je Lazović slabosti odluke koja nema sankcije što se nedavno potvrdilo u Parlamentu FBiH čije rukovodstvo se odlučilo ignorisati propisane rokove za razmatranje zakona.

– Kada smo prije izbora zadnji put razgovarali moj prijedlog je bio da smanji kompetencije Doma naroda FBiH, da propiše rokove za formiranje izvršne vlasti i uvede sankcije za nepoštivanje odluke. Prve dvije stvari sam našao u njegovim odlukama, treća je njena manjkavost. Kada je riječ o Domu naroda FBiH ja se mogu složiti s onima koji kažu da je izašao u susret HNS-u, ali podsjećam da američka i britanska administracija već nekoliko mjeseci govori o važnosti uređenje odnosa Bošnjaka i Hrvata u FBiH, kaže Lazović.

Kompletan članak pogledajte na ovom linku:

https://ljudski.ba/politika/lazovic-razumije-schmidta-pomoga-je-hns-u-gradanske-stranke-se-trebaju-ujediniti

(Ljudski.ba)