Foto: Via Media
Iako potiče iz dalekog Japana, suši je u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu odavno postao
domaći. Ove godine Međunarodni dan sušija 18. juni, pokazaje da su Bosanci i Hercegovci sve
zaljubljeniji u ovu delikatesu.
Prema analizama Glova, multikategorijske aplikacije koja svakodnevno donosi omiljene
proizvode do vrata korisnika, suši se u posljednjih godinu dana etablirao kao nezaobilazan dio
urbane prehrambene scene.
Najveći broj narudžbi zabilježen je 1. aprila, a podaci otkrivaju i da je vikend rezervisan za suši, odnosno, petak, subota i nedjelja koji čine gotovo 36% ukupne sedmične konzumacije, s tim da se najviše naručuje subotom.
Najviše narudžbi dešava se između 17:00 i 19:00sati, što znači da je suši idealan izbor za večernji
obrok, lagan, ukusan. Od 10:00 sati ujutro bilježi se postepeni rast narudžbi.
Iako se najviše poručuje u Sarajevu, ni ostatak BiH ne zaostaje. Tuzla, Banja Luka, Bijeljina,
Doboj i Zenica su u top šest gradova po konzumaciji, pokazujući da se suši trend širi i van glavnog
grada.
Philadelphia rolnice su neprikosnoveni favorit među ljubiteljima sušija. Odmah za njima je klasik
– California maki, koji je zabilježio čak 264 naručene jedinice. Kombinacija poznatih okusa,
svježih sastojaka i estetske privlačnosti čini ove rolnice nezaobilaznim dijelom svakog sushi
partyja, piše Via Media. Tu su i soja-sos & wasabi, lagana fusion verzija sa krem sirom Fenomenalne opcije kao što su Kimono Sushi u Sarajevu i Arigato u Banjaluci, samo pokazuju koliko je sushi postao popularan.
(Balans/Via Media)
(Via Media)