• tik tok

Maloljetnik lažno dojavio bombu u školi u Živinicama: Snosit će krivičnu odgovornost

Mar 27, 2024

Foto: Balans

Službenici Sektora kriminalističke policije Uprave MUP-a TK otkrili su maloljetnika koji je lažno dojavio da je postavljena bomba u Osnovnoj školi u Šeroćima kod Živinica.

Kako je pojašnjeno, Uprava policije MUP-a TK je 7.marta zaprimila prijavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama Osnovne škole u Šerićima, a po kojoj su postupili policijski službenici Uprave policije MUP TK-a te je utvrđeno da se radi o lažnoj prijavi.

U cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, istražitelji Sekora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a, su pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretresanje stambenih prostorija, koje koristi osumnjičena osoba. Tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak. Nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji  prijava je rasvijetljena, a kao počinilac krivičnog djela identifikovana je malodobna osoba sa područja grada Živinice, protiv koje će u narednom periodu, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

“Obzirom da je u ranijem periodu zaprimljen veći broj istih ili sličnih prijava – lažnih dojava o postavljenim ekplozivnim napravama u školama na području Tuzlanskog kantona, koje su, također, sve rasvijetljene, a njihovi počinioci identifikovani, Uprava policije MUP  TK-a apeluje na učenike i roditelje da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno i kažnjivo, da predstavlja krivično djelo za koje su maloljetnici krivično odgovorni i da u konačnici završava  istragama na štetu počinilaca”- poručuju iz Uprave policije.

(Balans/MUP TK)