• tik tok

Lukavčanke čuvaju domaću recepturu i tradiciju

Oct 17, 2022

Po drugi put u Lukavcu je održan „Eko shop“ na kojem su udruženja žena predstavile domaće proizvode i ručne radove te pokazale kako ženske inicijative mogu biti uspješne u kontekstu bavljenja poljoprivredom u doba klimatskih promijena.

Kako je rečeno, žene su prethodnom periodu radile na svom ekonomskom osnaživanju i vrijedno se pripremile za ovaj shop.

„Njihovi proizvodi su čisto ekološki proizvedeni u njihovim baštama i pretvorile su ih u gotove proizvode koji mogu odgovoriti potrebama današnjih kupaca jer vidimo kakvo je tržište i šta se sve nudi. One su stvarno vrijedne i što je najbitnije, čuvaju domaću recepturu i tradiciji“- pojasnila je Amira Avdić, predsjednica Udruženja žena “Srce i duša“ iz Prokosovića.

Amira Miković i njene kolegice iz Kreativnim radionice „Igas“ Lukavac su dale doprinos ovom zanimljivom sajmu.

„Radimo domaće radove, ručne radove. Većinu paklanjamo, nešto prodamo pa kupimo materijala da nastavimo raditi. Lijepo se družimo. Ovo je naša treća dob, pa tako skratimo sebi vrijeme. Starijima pomažemo i fino nam je. Lijepo je danas što smo ovdje“- kazala je ova penzionerka.

Zahida Ikanović iz Udruženja Žena „Gnojnica“ kaže da već dvije godine se druže uz razne aktivnosti.

„Imale smo i edukacije na koje smo išle. Naučili smo dosta toga i lakše nam je bilo raditi i pripremiti ovo što imamo na svom štandu“- kazala je ona.

Vrijedne su bile i žene iz Turije koje su predstavile sa svojim proizvodima.

„Danas ovdje se predstavljamo kao lokalni proizvođači. Mi svoju proizvodnju baziramo na čistom i ekološkom uzgoju. Nudimo razne salate, ajvar, paprike, paradajz, sokove, džemove, itd“- rekla je Hava Tagić, iz udruženja žena „Zlatne godine“ Turija te dodala da žene rade i ručne radove. Upravo kroz sve to, žene čuvaju tradiciju ovog kraja.

„Nudimo ono što je tradionalno i što trebamo sačuvati i ostaviti mlađima. Ono što je za nas specifično je to da posljednju godinu radimo sa Centrom sa ekologiju i energiju i brendiramo lokalne proizvode“- ističe Vesna Morankić iz udruženja žena „Bokavići“.

Ovaj zanimljivi sajam je organizovan kroz projekat “Lokalni razvoj treba žensku inicijativu-Uticaj klimatskih promjena na  poljoprivredu”, a u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich B⍤ll. Partneri na projektu su Udruženje žena “Srce i duša” Prokosovići i Radio televizija Lukavac.

(Nataša Tadić)