• tik tok

Logor Sušica nakon 30 godina: Nisu svi krivi, krivi su zločinci

Sep 17, 2022

Ove godine je 30 godina od strašnih zločina koji su se dogodili u logoru Sušica u Vlasenici kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka Vlasenice i Podrinja, a ubijeno je oko 2.000 osoba. Povodom 30.godišnjice od zatvaranja zloglasnog logora, organizovan je tradicionalni Marš mira od Turalića u Kladnju do Vlasenice.

Mučenje, silovanje, torture, ubijanje su riječi kojima se može opisati najblaže ono što su Bošnjaci preživjeli u logoru Sušica. Hasmi Efendić je ubijeno sedam braće i bratić, a ona je preživjela logor.

“Prošla sam Sušicu, zarobljena bila u svojoj kući. Ovdje prvi put vidjela i Ratka Mladića koji je došao ovdje i rekao da nas treba provocirati, raditi šta s nama jer nismo na izletu. I šta vi mislite sada? Nije on kriv, niko nije odgovarao. Moje su pobili. Znam gdje su im grobnice, gdje su ih pobili. Tu sam i našla”- priča Hasma. Ogorčena jena sporost pravosuđa u ovom slučaju.

“Svi normalni kad ovo vide, čemu ovo vodi? Ničemu. Dolaze ljudi, dolazit ću i ja. Ali logoraši umiru, nestaju. Kad će ko reći nešto? Pozivam sve da kažu tužilaštvu, nema koristi da ovdje pričamo. Ovdje je genocid izvršen. Kroz ovaj logor je pršlo 8.000 ljudi, žena, djece. Nisu mnogi ni nađeni ni ukopani. Ja sada kada sam dolazila, slika mi pred očima tih žena. Nema njih nikada više. Nisu svi krivi, krivi su zločinci”- ispričala je Hasma.

Da je vrijeme za procesuiranje odgovornih, smatraju i bivši logoraši kojih je sve manje.

“Mi imamo slučaj da ni nakon 30 godina poslije rata nisu podignute nikakve optužnice što su došle iz Haga. Stoje u ladicama. Imali smo sastanak sa tužilaštvom nedavno, dobili smo neka obećanja. Ali obzirom na tolike godine , fizičko stanje preživjelih je sve gore. Nadam se da će pravda ipak pobijediti i da ovo svjedoka što je preživjelo, dokaže odgovornost onih što su činili zločine”- rekao je Almin Đelilović iz Saveza logoraša BiH.

Dragan Nikolić je pred Haškim tribunalom početkom 2005. osuđen na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je 1992. učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica” u Vlasenici. Pred Sudom BiH 2011. je Predrag Bastah pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za učešće u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva u Vlasenici, a s njim i Goran Višković na 18 godina zatvora.

(Balans)