Foto: Coolinarka
Dalmatinska kuhinja je nezamisliva bez blitve i krompira. Jelo koje je lako napraviti ovog proljeća, a može se poslužiti i posebno, a i sa šniclama, ribom, itd.
Za ovo jelo je potrebno:
-1 vezica blitve
-4 mlada krumpira
-2 kašikice soli
-1 dcl maslinovog ulja
-bijeli luk
-peršun
– Blitvu dobro oprati u hladnoj vodi, odvojiti stabiljku od listova i narezati na manje komade.
– Krompir oguliti i narezati na manje kockice.
-U manjem loncu zakuhati vodu i dodati 1 kašikicu soli.
-Krompir kuhati oko 15 min (ovisno o veličini kockica).
-U većem loncu zakuhati vodu i dodati 1 kašiku soli.
-10 min kuhati stabljiku blitve, dodati listove i kuhati još 5 min.4.
-Dok se krompir i blitva kuhaju, u posudu za posluživanje dodati maslinovo ulje, sitno narezani bijeli luk i peršun te začine
-Krompir i blitvu ocijediti te prebaciti u posudu za posluživanje.
-Dobro promiješati i ostaviti par minuta da se okusi prožmu te poslužiti.
– Prijatno!
Poslužiti toplo.