• tik tok

Lagano proljetno jelo: Blitva sa krompirom

Apr 30, 2023

Foto: Coolinarka

Dalmatinska kuhinja je nezamisliva bez blitve i krompira. Jelo koje je lako napraviti ovog proljeća, a može se poslužiti i posebno, a i sa šniclama, ribom, itd.

Za ovo jelo je potrebno:

-1 vezica blitve

-4 mlada krumpira

-2 kašikice soli

-1 dcl maslinovog ulja

-bijeli luk

-peršun

– Blitvu dobro oprati u hladnoj vodi, odvojiti stabiljku od listova i narezati na manje komade.

– Krompir oguliti i narezati na manje kockice.

-U manjem loncu zakuhati vodu i dodati 1 kašikicu soli.

-Krompir kuhati oko 15 min (ovisno o veličini kockica).

-U većem loncu zakuhati vodu i dodati 1 kašiku soli.

-10 min kuhati stabljiku blitve, dodati listove i kuhati još 5 min.4.

-Dok se krompir i blitva kuhaju, u posudu za posluživanje dodati maslinovo ulje, sitno narezani bijeli luk i peršun te začine

-Krompir i blitvu ocijediti te prebaciti u posudu za posluživanje.

-Dobro promiješati i ostaviti par minuta da se okusi prožmu te poslužiti.

– Prijatno!

Poslužiti toplo.