• tik tok

Kviz znanja: Učenici u TK razvijaju svijest o saobraćajnoj kulturi

Nov 9, 2022

Oko 100 učenika iz sedam škola sa područja Tuzlanskog kantona je učestvovalo danas u “Kvizu znanja” u Tuzli, a gdje su pokazivali znanje iz saobraćajne kulture, ponašanja u saobraćaju i pružanja prve pomoći.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je 4. kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture. Na kvizu je ove godine učestvovalo ukupno 11 timova iz škola koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja kao štoi su vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju. Među njima i Elvira Bećić iz Gračanice već drugu godinu učestvuje u kvizu i smatra da je dosta toga naučila.

“Ne smijemo voziti u pijanom stanju, pod uticajem droge, umorni i pod lijekovima”- ispričala je ova učesnica. Već drugu godinu ovom saobraćajnom takmičenju podršku daje i BIHAMK-a.

“Odziv učenika je veliki i to nam je drago jer u većini nesreća učestvuju mlade osobe. Mi smo podržali projekti na način da smo omogućili da učenici probaju simulator čeonog sudara i učestvuju u saobraćajnoj nesreći u sigurnom uslovima, a da bi uvidjeli važnost korištenja pojasa”- pojasnila je Silma Muminović, koordinator treninga iz BIHAMK-a.

 U svijetu se svakih šest sekundi dogodi saobraćajna nesreća, a svake 23 sekundi u svijetu pogine jedna osoba,odnosno,  godišnje u saobraćajnim nesrećama strada oko 1,3 miliona osoba.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, prošle godine je u ovom kantonu zabilježeno oko 3.000 saobraćajnih nesreća, od toga 1.100 sa povrijeđenim osobama i oko 1.600 nesreća sa materijalnim štetama na vozilima.

“Bitno je istaći da su na području TK, od posljedica saobraćajnih nezgoda, poginule 34 osobe. Svrha ovog projekta je podizanje svijesti o nivou bezbjednosti saobraćaja na području našeg kantona, sa ciljem da ovog najranjivijoj kategoriji, djeci i srednjoškolcima, pokažemo pravila saobraćaja, naučimo saobraćajnoj kulturi i to kroz edukativne radionice i sistem takmičenja”- pojasnio je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

On je podsjetio da u svijetu svake tri minute, strada osoba mlađa od 30 godina. Uzroci nesreća su razni.

“Otprilike 30 % nesreća je zbog neprilagođene brzina. Drugi uzročnik nesreća je alkoholizam i korištenje psihoaktivnih supstanci, odnosno jedna trećina nesreća. Još jedan od uzročnika je nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa i zbog toga je ovak kviz bitan, da najmlađim učesnici u saobraćaju pokažemo kako se ponašati u saobraćaju, kako pravilno koristiti saobraćajne površine, bez slušalica i mobilinih telefona da prelaze pješački, itd”- ističe Lukanović.

(Nataša Tadić)