• tik tok

Komemoracija u Srebrenici: Svijet i Evropa ništa nisu naučili

Jul 11, 2024

Foto: Balans

U Memorijalnom centru Potočari obilježava se 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine. U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” obratila se danas na komemoraciji.

“Nažalost, druge majke, dok ja ovdje stojim, u Ukrajini i Palestini gube svoje. Svijet i Evropa ništa nisu naučili, poslije holakausta, svi su rekli nikad više”, rekla je Subašić. 

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, također, prisustvuje komemoraciji.

“Da li smo postigli pravdu, ne, nismo je postigli. Jesmo li se primakli pravdi, mislim da jesmo. Samim tim što ne dajemo više mogućnost da se ratni zločinci dalje razvijaju i budu na raznim pozicijama. Ja nisam i dalje zadovoljan kako se i dalje glorifikuju ratni zločinci unutar društva. Zbog toga trebamo jače raditi i sarađivati sa državnim tužilaštvom. Apelujem na sudove u regiji, BiH, u drugim susjednim državama procjene i osude počinjena zlodjela. Možda ovo zvuči birokratski, ali nema nikakve veze to što sam ja Nijemac, nego ima veze da sam ubijeđen da ako ne budemo razjasnili stvari u detalje neće doći do pomirenja koje nam je prijeko potrebno”, kazao je on.

Brojne delegacije, pojedinci, političari i mnogi drugi pojedinci su danas u Potočarima kako bi odali počast neivno stradalim žrtvama.

(Balans/N1)