• tik tok

Ko je Damir Mehić Bibi i za šta je osuđen?

Apr 13, 2024

Foto: Balans

Damir Mehić Bibi u februaru prošle godine je pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na sedamnaest godina i pet mjeseci zatvora. U petak 11. aprila je izručen pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona. Prethodno su tokom dana Službenici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prelazu Sremska Rača – Bosanska Rača, od pripadnika Granične policije Bosne i Hrecegovine, a u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Tuzli, izvršili preuzimanje Damira Mehića. Kako se radi o licu koje je poznato organima gonjenja i koje je optuženo za krivično djelo ubistvo Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, ova aktivnost je provedena uz visok stepen sigurnosnih mjera i radnji koje su poduzimali pripadnici Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, te u saradnji sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sudske policije FBiH. Podsjetimo, ubistvu za koje je osuđen Mehić je prethodio obračun dvije kriminalne grupe u Tuzli, ispred ugostiteljskog objekta Sagittarius u ljeto 2013. godine. Tada je smrtno strdao Emir Džinić, koji je bio u društvu Merseda Hadžića poznatijeg kao Mirso Švicarac, a povrijeđeni su Denis Rahmanović i braća Amir i Nail Hodžić.

Naime, nakon ubistva Emira Džinića, Mehić se dao u bjekstvo, sve do 16. januara 2018. godine  kada je uhapšen u Hotelu ‘’Vučko’’ na Jahorini. 

„Hapšenje je izvršeno prema potjernici Kantonalnog suda Tuzla i MUP-a TK. Do hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a RS i FUP. Uhapšeni Mehić trenutno je na kriminalističkoj obradi u FUP-u Sarajevu i očekujemo da će tokom dana biti predat Tužilaštvu TK. Inače, Mehiću je već određen pritvor“, kazao je tada Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.  Nezvanično se tada moglo čuti da se Mehić u vremenu nakon ubistva krio i na Kosovu, a za njim je bila raspisana i međunarodna potjernica. Poslije dvije godine provedene u pritvoru i okončanja sudskog procesa u februaru prošle godine, Damir Mehić je pušten na slobodu uz mjere zabrane, poslije čega se ponovo našao u bjekstvu i za njime je raspisana Interpolova potjernica. U augustu prošle godine uhapšen je na beogradskom aerodromu ‘’Nikola Tesla’’ prilikom pokušaja ulaska u Srbiju, u koju je navodno pokušao ući iz Italije a  na osnovu falsifikovanih dokumenata. Pored Damira Mehića u ovom predmetu osuđeni su još i Amir Mehić na 11 godina i šest mjeseci, Amir Lisičić na 16 godina i šest mjeseci, Denis Rahmanović na godinu i Mersed Mehanović na šest mjeseci zatvora, što je ukupno blizu 47 godina zatvora. Presudom su Damir i Amir Mehić oslobođeni od optužbe za krivotvorenje isprave te neovlašteno nabavljanje oružja, kao i držanje i prodaju oružja.

(Balans)