• tik tok

Kantonalno tužilaštvo TK prošle godine riješilo 75 predmeta protiv maloljetnika

Jun 12, 2024

Foto: Ilustracija

Broj maloljetnika koji su učestvovali u izvršenju  krivičnih djela u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu je 69, što je za 53 počinitelja ili 43,4% manje u odnosu na 2022.godinu. U ukupnoj strukturi prijavljenih učinilaca krivičnih djela, maloljetnika je 2,5%, piše u Informaciji o maloljetničkoj delikvenciji na području Tuzlanskog kantona za 2023. godinu koju je danas prihvatila Vlada TK.

Prekršaji maloljetnika se uglavnom odnose na Zakon o javnom redu i miru TK-a, odnosno, tuča, vika, galama, drsko ponašanje te naročito drsko ponašanje. U 2023.godini evidentiran je 31 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je u odnosu na 2022.godinu povećanje za osam prekršaja.

Prema dostavljenim podacima Kantonalnog tužilaštva, utvrđeno je da je iz ranijih godina neriješeno 28 predmeta protiv maloljetnika, da je u 2023. godini zaprimljeno 70 predmeta a da je toko 2023. godine riješeno ukupno 75 predmeta. Od njih 75, protiv 33 maloljetnika u sukobu sa zakonom nadležnim sudovima u Tuzlanskom kantonu su u 27 predmeta upućeni prijedlozi za izricanje vanzavodskih mjera. U tri  predmeta, za četiri maloljetnika su upućeni prijedlozi za izricanje zavodskih odgojnih mjera. Prema izvještajima nadležnih sudova na području Kantona vođeni su postupci i izrečene mjere protiv ukupno 39 maloljetnih osoba u 38 predmeta u 2023-oj godini, dok je u 2022. godini vođen postupak i izrečene mjere protiv 37 maloljetnih lica u 35 predmeta.

Kako bi preventivno utjecali na maloljetnike, službenici Uprave policije MUP-a TK-a su u školskoj u 2023/24.godini zajedno sa službenicima koji su zaduženi za rad policije u zajednici i uz povremeno učešće osoblja Odgojnog centra za maloljetnike Tuzla, održali su edukativna predavanja u 11 osnovnih i šest srednjih škola na području TK, u kojima je održano 17 radionica na kojima je ukupno prisustvovalo 1.050 učenika i određen broj nastavnika i pedagoškog osoblja. Također, održana su i edukativna predavanja na temu međuvršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, nedozvoljenog držanja oružja kao i štetnosti upotrebe opojnih droga učenicima u tri osnovne škole na području TK-a, kojima je ukupno prisustvovalo 670 učenika. U toku 2023. godine realizovana je i javna kampanja pod nazivom „Spriječimo maloljetničko prijestupništvo“.

(Balans/Vlada TK)