• tik tok

Kako napraviti domaći ajvar: Nije lako, ali isplati se

Sep 24, 2024

Foto: Balans

Iako danas zbog supermarketa i trgovačkih lanaca više ne postoji strah od neimaštine tokom zime, u našoj je kulturi ostao običaj pripreme zimnice, odnosno spremanje jela za zimu i nabavka namirnica za hladnije dane.

U trendu je imati svoju zimnicu za koju znamo da smo je pripremili baš onako kako smo sami željeli, prema domaćim i tradicionalnim receptima. 

Evo nekoliko savjeta kako da pripremite zimnicu:

Iz svoje bašte berite plodove odmah pred pripremu.

Posuđe, odnosno šerpe, i pribor koji se koristi pri spremanju moraju biti potpuno čisti.

Poklopci, zapušači, gume za zatvaranje tegli moraju se otkuhati, osušiti i sterilizirati.

Tegle i boce moraju biti temeljno oprane i sterilizirane prije punjenja.

Koristite tegle i boce onih zapremina koje su dovoljne za potrebe vaše porodice.

Jasno obilježite sve tegle, sa datumima pripreme.

Da biste lakše oljuštili pečene paprike za ajvar, neposredno nakon pečenja ostavite ih da odstoje u poklopljenim posudama, jer će se korica tada lako skidati.

Okrenite napunjene poklopljene teglice naopako, da sav zrak izađe.

Koristite celofan premazan alkoholom za najbolje zatvaranje tegli, prije poklopca.

Kako napraviti domaći ajvar?

Sastojci:

10 kg crvene roga paprike

3 kg patlidžana

2-4 ljuta feferona

2-3 kašike alkoholnog sirćeta

glavica bijelog luka

1l + 2 dl suncokretovog ulja

sol po ukusu, otprilike pet kašika

Priprema

Paprike operite i dobro osušite, te ih pecite u rerni na 225° C ili čak na roštilju dok korica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Zatim izvadite iz rerne i pokrijte suhom čistom krpom, da bi se korica kasnije lakše odvajala.

Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata dok se ne ohlade, a potom ogulite i očistite od sjemenki i peteljki.

U međuvremenu, počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku, i to nekih 30 do 40 minuta. Kad se ohlade, ogulite ih pa zajedno s paprikom sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u blenderu.

U velikoj posudi zagrijte litar ulja pa dodajte u ovu smjesu. Kuhajte dva do tri sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj začinite po želji.

Postoji još niz načina prirpeme ajvara, a u narednom videu pogledajte još jedan recept pripreme ove delicije.

(Balans)