Juneći ili goveđi repovi se svrstavaju u delikatesna jela, bez obzira što bi mnogi pomislili da je riječ o sirotinjskoj hrani. Nekada je gotovo svaka kafana imala na meniju ovo izuzetno jelo.
Sastojci | Količina |
goveđi ili juneći rep,luk,bijeli luk,paškanat,korijen celera,paprika,pelat ili sok od paradajza,crveno vino,ulje,so,biber,lovor,peršun | 2komada,2 glavice,6-7 čenova,1korijen,1,1,2dl,2dl,1kašika,po ukusu |
Kako pripremiti
Na ulju ispržiti repove da porumene, pa dodati sjeckano povrće i ostale sastojke. Treba da komadi budu uronjeni u tečnost,pa slobodno dodajte juneći bujon ili vodu. Posoliti po ukusu, ali pažljivo jer će sos da uvri. Kuhati poklopljeno, par sati ili u pretis loncu. Kad se meso odvoji s kostiju spremno je za posluženje. Prilog birajte po želji;kuhani krompir,pire,pirinač,tjesteninu,njoke.
(Balans/Blic.rs)