• tik tok

Još 116.000 KM iz budžeta TK za povratnike

Aug 23, 2022

Izvor: Facebook

U okviru realizacije Programa „Podrška povratku prognanih osoba“, Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnosti na pet odluka o odobravanju sredstava općinama za infrastrukturne projekte.

Vlada TK ima predviđena sredstva za hitne intervencije na infrastrukturnim projektima u povratničkim naseljima, mjesnim zajednicama i kolektivnim centrima. Na osnovu podnesenih zahtjeva općina i gradova, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Vlada donose odluke, a propisani uslovi moraju biti ispunjeni. Za svih ovih pet odluka su uslovi ispunjeni i to je dokazano odgovarajućom dokumentacijom.

“Prva odluka Vlade je za odobravanje sredstava Općini Teočak u iznosu od 50.000 KM za realizaciju projekta održivog povratka za izgradnju LED rasvjete u Mjesnoj zajednici Bilalići. Druga odluka je o odobravanju iznosa 20.000 KM Općini Srebrenica za izgradnju vodovoda u naselju Pale- Tršće u Mjesnoj zajednici Potočari”- pojašnjava Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

I treća odluka je vezana za Srebrenicu, odnosnu, za sanaciju lokalnog makadamskog puta u naselju Brezovice, mjesna zajednica Skenderovići za šta je odobreno 19.000 KM.

“Tu je i o odluka o odobravanju sredstava Gradu Lukavcu u iznosu od 9.800 KM za sanaciju makadamskih puteva u Mjesnoj zajednici Panjik kao i iznos od 17.478 KM za rehabilitaciju i sanaciju lokalne cestovne mreže u naselju Jašarevići u dužini od 100 metara u Mjesnoj zajednici Dobošnica Gornja”- rekao je Iljkić i dodao da su sredstva obezbjeđena za sve nabrojane projekte.

Inač, u sklopu ovog projekta je Vlada u junu, također, podržala,  nekoliko mjesnih zajednica u TK i RS-u. Tako je Općina Srebrenica dobila oko 18.800 KM za rekonstrukciju lokalnog makadamskog putnog pravca Radovčići, Katanići, Ivčići i Trubari u Mjesnoj zajednici Krnjići koji će biti od korisiti za 100 povratnika. Osim toga, 35.000 KM odobreno je Mjesnoj zajednici Čivčije Bukovačke u gradu Doboju za izgradnju vodovodne mreže. Mjesna zajednica Đurđevik u Živinicama je dobila 6.000 KM za nastavak asfaltiranja puta Djedino- Vrnojevići, a 100.000 KM je dato Opštini Čelić za proširenje javne rasvjete u Mjesnim zajednicama Čelić, Šibošnica, Nahvioci, Vražići i Brnjik.  Svi pomenuti projekti u mnogome će poboljšati uslove života povratnika u Tuzlanski kanton i opštine i gradove Republike Srpske.

(Nataša Tadić)