• tik tok

Jasmin Palavrić: Poljoprivreda je isplativ posao

Jun 4, 2022

Jasmin Palavrić, poljoprivrednik iz Kiseljaka kod Tuzle, vlasnik je domaćinstva od devetnaest grla, od čega jedanaest muznih krava.

Ovim poslom počeo se baviti prije dvadesetak godina, a u šali kaže kako radi svaki dan dvije smjene, što znači da mu je vrijeme i za penziju.

„Već dvadeset godina bavimo se proizvodnjom mlijeka u osnovnoj djelatnosti, što znači da živimo isključivo od mlijeka“ -kaže Palavrić i dodaje da je posao koji on radi fizički naporan, ali finansijski isplativ. „ Kada požanjem neku parcelu koja mi donese dobar prinos, a koji u toku godine donese prihode, kada ujutro od ovih grla namuzete 100 litara mlijeka, svaki puta kažem da se isplati raditi“- priča on.

Palavrić je jedan od ozbiljnijih proizvođača stočne hrane na području grada Tuzla. Sije nekoliko kultura, na površini od osam hektara.

„Mi sve što obrađujemo, radimo to dva puta godišnje. Znači, osam hektara puta dva je šesnaest hektara. Nakon koševine stočnog kelja, idemo sa sjetvom kukuruza, već je u petom peru kukuruz“- dodaje Palavrić i apeluje na mlade koji su bez posla, da krenu u proizvodnju hrane, jer po njegovim riječima uz požrtvovan rad, plodovi neće izostati.

Video priču o Jasminu Palavriću pogledajte u nastavku.