• tik tok

Irfan Horozović i Pozorište lutaka Mostar dobili Malog princa

Oct 8, 2022

Upravni odbor Udruženja prijatelja knjige „Mali princ“ odlučio je da ove godine nagradu „Mali princ“ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini dodijeli književniku Irfanu Horozoviću i Pozorištu lutaka Mostar, saopštili su iz pomenutog Udruženja.

Irfan Horozović je ove godine navršio 75 godina života, a Pozorište lutaka Mostar obilježava ove godine 70 godina uspješnog postojanja i rada.Nagrade će biti uručene na završnoj svečanosti Međunarodnog dječije festivala „Vezeni most“, koja će se održati 21. oktobra u 17 sati u Galeriji portreta u Tuzli.

Inače, u konkurenciji za brončanu statuu Malog Princa, ove godine su djela ” Prva ljubav, prvi put” Muhidina Šarića i “Bljesak mjesečeve korone” Šefika Husagića iz Bosne i Herecegovine, potom ” Dendromanija” Žarka Vukovića i ” Vrteška čuda” Milice i Gorana Radojičića iz Crne Gore, onda “Jogurt i gospođa Freiman” Vanje Obad i ” Povedi me za ruku, Dida”Sven Adam Ewina iz Hrvatske te ” Geometrijska bajka” Olivere Jelkić Olje i ” Čarobni jedrenjak” Maje Cvetković Sotirov iz Srbije.

Svim nominiranim piscima će na završnoj svečanosti Festivala biti dodijeljene Plakete, a autoru najbolje knjige bit će uručena nagrada, brončana statua “Mali princ”, rad akademskog vajara Enesa Sivca i novčani iznos nagrade. Završna svečanost Festivala „Vezeni most“, na kojoj će biti dodijeljene nagrade, bit će održana 21. oktobra u Tuzli.

(Balans)