• tik tok

“Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”

Jul 5, 2022

Izložba fotografija “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”, autora Ahmeta Bajrića Blicka bit će otvorena u srijedu, 6.7.2022. godine sa početkom u 19h

Tematika navedenih fotografija jesu grobnice pronađene u Srebrenici i okolini, a nastajale su od 1997. do 2015. godine. Autor svih fotografija, kojih će na izložbi biti prikazano 50 – velikog formata, je Ahmet Bajrić – Blicko, fotoreporter koji je zaslužan za ovjekovječivanje raznih historijski značajnih momenata, kao što su oni koji će biti prikazani na izložbi.

Scene su poprilično “teške”; prikazuju otkopavanje žrtava rata, skelete, predmete pomoću kojih su neke od žrtava identifikovane – preko odjeće i obuće koje su nosile kobnog dana pogubljenja, poveza na očima, satova, zlatnih zuba, ličnih dokumenata itd. kao i prisustvo bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (Paddy Ashdown) iskopavanjima grobnica – što je u jednu ruku pokazatelj da je međunarodna zajednica priznala da se genocid u Srebrenici desio i da su svjesni potrebe sankcionisanja agresora.

Grobnice su nastajale u mjestima: Pale, Potočari, Skelani i Jadar u Srebrenici, grobnica Milići u Milićima, grobnica Crni vrh u Snagovu, grobnica Konjević Polje u Bratuncu, te grobnice Kamenica, Liplje i Kozluk kod Zvornika.

Fotografije će tek sad prvi put biti prikazane široj javnost.

Cilj projekta je posjetiti na žrtve rata, odati im počast i sjetiti se svih nedužnih žrtava proteklog rata.

Pozivamo vas da prisustvujete otvaranju u srijedu, 6.7.2022. godine sa početkom u 19 sati.

(Balans)