• tik tok

Granični prelaz Klobuk: Službenici UIO oduzeli veću količinu tekstila

Feb 21, 2024

Foto: UIO

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Klobok, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog tekstila, čija je vrijednost procijenjena na iznos od 233.000 KM, saopštila je Uprava.

Kako je pojašnjeno, prilikom detaljnog pregleda uvozne pošiljke tekstilne robe pristigle na granični prijelaz Klobuk, otkrivena je veća količina tekstila koji nije prijavljena carinskim organima BiH.

“Radilo se o 2.690 komada razne tekstine robe (majice, košulje, šorcevi, trenerke, jakne), čija je ukupna tržišna vrijednost procijenjena na iznos od 233.000 KM. Predmetna roba je privremeno oduzeta uz izdavanje Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, te će protiv uvoznika biti pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom”- kazali su iz UIO.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan”- poručeno je.

(Balans/UIO)