• tik tok

(FOTO) Gradski forum Tuzla: Unaprijeđenje infrastrukture, turističke ponude i kvalitete života mladih

Jun 21, 2024

Foto: FES

Putem direktne komunikacije sa predstavnicima i predstavnicama Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, građani Tuzle su sinoć imali priliku na Gradskom forumu  razgovarati o temama od interesa za lokalnu zajednicu, predstaviti probleme s kojima se suočavaju, sugerista rješenja i saznati o planovima Grada Tuzle za naredni period. Organizator foruma je Fondacija “Friedrich Ebert” i Grad Tuzla.

Građanima su bili na raspolaganju predstavnici lokalne zajednice koji djeluju u oblastima zaštite životne sredine, mladih i novih tehnologija, te turizma, razvoja i unapređenja turističkog proizvoda.

“U saradnji sa Gradom Tuzlom, došli smo na ideju da organizujemo prvi forum ovdje u Tuzli i zajednički smo odabrali teme. Sa jedne strane, mi smo osluškivali šta su to problemi građana Tuzle, a sa druge strane, Gradska uprava ima svoje prioritete u radu”- rekao je Rasim Ibrahimagić, program manager Fondacije “Friedrich Ebert”.

Zdrava životna sredina, mladi i nove tehnologije , turizam, razvoj i unapređenje turističkog proizvoda su bile ključne teme o kojima se razgovaralo. Građane su zanimali problemi koji se tiču svakodnevnog života poput toga kada će biti proširena mreža grijanja ili sanirana neka ulica, ali i još dosta toga.

“Svaka informacija je zlata vrijedna. Svaki razgovor sa građanima i građankama, iznjedri neke nove ideje, neke nove infromacije i nama da neke nove pravce u kojima trebamo raditi kao gradska sministracija kako bismo zadovoljili sve ili bar većinu potreba građanki i građana”- mišljenja je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Šta se radi kada je u pitanju turizam, aktivnosti su predstavili predstavnici JKP “Panonnica” i Turističke zajednice grada Tuzle.

“Ne radimo samo na kreiranju turističkog proizvoda nego i na njegovom unaprijeđenju, na njegovoj promociji, a kako bismo grad Tuzlu učinili vidljivijim i poznatijim kao turistička destinacija. Prezentiramo projekte koji ne doprinose samo jačanju turističke ponude nego i povećanju kvaliteta življenja u Tuzli”- kazala je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzle.

Nezabilazna tema je bila o mladima i tehnologiji. Tačnije, o raznim vidovima podrške koju Grad Tuzla daje mladim, ali i ojednoj uspješnoj priči poznatoj kao BIT centar.

“Mi smatramo da je to izuzetno uspješan projekat, odnosno, firma. BIT centar radi skoro sa isključivo visokoobrazovanim. Svi naši korisnici, a trenutno ih je oko 230, većina je završila fakultet, odnosno, elektrotehniku. Cilj nam je podržati mlade ljude koji završavaju tehničke fakultete da osnivaju firme, da ih upućujemo u projekte, da dalje studiraju, itd”- izjavio je Robert Marić, direktor BIT centra. On je dodao da oko15 % uspolenih su magistri i doktori nauka što pokazuje da je BIT centar naslonjen na akademsku zajednicu.

Otvorene su brojne teme, mogli su se čuti potrebni odgovori, planovi za naredni period, ali, nažalost, građani nisu u velikom broju pokazali interesovanje za forum.

(Nataša Tadić)