• tik tok

(FOTO) Zvornička tvrđava je podrinjski biser

Aug 13, 2022

Zvornička tvrđava koja ima još nazive i Zvornički stari grad, Đurđev grad, Stari grad Zvornik, nastala je vjerojatno u vrijeme kada se na Drini ustanovila granica između Srbije i Bosne, u drugoj polovini 13. ili na početku 14. stoljeća kada je ovim krajevima gospodario kralj Srbije Dragutin.

Kula je podignuta na pogodnom mjestu gdje Drina izlazi u plodnu ravnicu i gdje su od davnina prolazili i križali se važni putevi.

To je doprinijelo da se grad Zvornik razvije kao jedan od značajnijih trgovačkih središta.

Na mjestu današnjeg Zvornika nekada se nalazila cesta, dok je čitav srednjovjekovni grad bio smješten u ovoj utvrdi. Činila su ga tri međusobno povezana dijela.

Donji grad koji je pored magistralne ceste Zvornik — Sarajevo. Sastavni mu je dio bedem, čijim dijelom prolazi ta saobraćajnica. Zvorničani su ovaj “tunel” prozvali Gradska kapija, jer se na tom mjestu nalazila kapija kroz koju se ulazilo s ceste i kretalo prema tvrđavi.

Srednji grad predstavlja najstariju zgradu ove utvrde. Gradska je kapija preko ovog dijela bila zidom povezana s najvišim dijelom utvrde. Bile su sagrađene i tri kule, od kojih je najveća i najpoznatija Bijela kula, visoka 20 metara, koja se i danas nalazi u ovom dijelu. Po ovim trima kulama, poslije je cijelo naselje nazvano Kula Grad.

Gornji grad je smješten na privlačnom mjestu, s kojeg se pruža pogled na Zvornik, Zvorničko jezero i rijeku Drinu. Do Gornjega se grada stiže pješačkom stazom, s koje se, također, može vidjeti panorama gradske jezgre. Gornji grad je na oko 407 metara nadmorske visine.

(Balans / Izvor: Wikipedia)