Foto: Balans
Članice Udruge žena „Snaga Timuna“ iz Par Sela kod Tuzle organizovale su radionicu za djecu te su skupa obojile 250 komada jaja za Uskrs koja će podijeliti.
U ovom selu još se drži tradicija bojanja jaja kuhanjem u lukovoj ljusci. Međutim, tu su i druge, modernije tehnike, poput dekupaž tehnike, bojanje gel bojama, bojanje uz pomoć riže, šaranje posebnim flomasterima.
„Bojimo u lukovici, ljuski od luka. Imamo različitih prirodnih načina ali mi farbamo i u boji, šaramo ih na različite načine. Evo, ja sam prvo ofarbala u boji, pa sam onda sa ovim markerom nacrtala na njima neki simbol, nešto. Radujem se Uskrsu. Bojimo jaja, spremamo se, ukrašavamo kuću“- priča Anamarija Tomić, jedna od najmlađih članica. Od nje je mlađa samo Maša Divković koja nije ispuštala flomaster iz ruke sa kojim je ukrašavala jaja različitim motivima.
„Dočekujem Uskrs tako što bojim jaja i pjevam neke pjesmice. Bojim olovkom ova jaja koja nisam htjela obojiti u boji jer želim da po njima crtam“- kaže Maša.
Kako za sve blagdane, tako i za Uskrs, Udruga organizuje radionice i zajednička druženja.
„Imali smo radionicu gdje su bojala djeca i žene. Ofarbali smo 250 jaja ove godine i to ćemo podijeliti Udruženju „Mali svijet“ i Osnovnoj školi „Pasci“ u Pascima. Razvijamo ljubav prema našim običajima o bojenju jaja našoj djeci, a kako bi oni u budućnosti prenosili svojoj djeci i kako bi taj običaj opstao u našem kraju“- ističe Dubravka Divković, predsjednica Udruge žena „Snaga Timuna“ Par Selo.
Ovaj kraj, desetak kilometara udaljen od Tuzle, isto toliko od Živinica, ima svoje specifičnosti i običaje koji se tiču vjerskih praznika. Katolici, 40 dana prije Uskrsa, poste, slobodnom voljom.
„Odriču se, prije svega, grijeha, ružnih misli, poruka, nude ruku pomirenja osobama sa kojima su eventulano u zavadi. Najčešće se odriču hrane koju najviše vole ili nekih svojih poroka koje bi konzumirali u vremenu kada nije korizma“- priča Jasminka Mijatović, članica Udruge. Mijatović dodaje da je obavezan post i nemrs na Veliki petak.
„To je dan kada se pripremamo za oblježavanje Uskrsa na tradicijski način i postimo. Najčešće se odričemo mesnih proizvoda, jede se riba, kuhani krompir i sve ono što nema u sebi životinjskog porijekla“- naglašava Jasminka te dodaje da se na ovaj dan farbaju i jaja.
(Nataša Tadić)