• tik tok

(FOTO) Službenici UIO oduzeli robu vrijednu 88.000 KM

Aug 3, 2022

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli raznu tehničku robu te duhan i cigarete bez akciznih markica, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 88.000 KM.

Službenici Grupe za  sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla u operativnoj akciji “Kentaur”, uočili su dva putnička motorna vozila u kojima se nalazilo oko 200 kg sitno rezanog duhana, namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje na području Tuzlanskog kantona. U prethodnom periodu su sžubenici pomenute grupe pojačali provjere  prometa akciznih proizvoda, te su kod pet osoba pronašli cigarete koje nisu bile obilježene na zakonom propisani način, niti se te osobe imale potrebnu dokumentaciju. Tom prilikom  je pronađeno 4.328 paklica cigareta.

Osim toga, isti službenici su na Graničnom prelazu Karakaj, uz upotrebu specijalizirane opreme, tačnije, endoskopa i detektora,  prilikom detaljnog pregleda putničkih i teretnih motornih vozila otkrili tri carinska prekršaja te pronašli skrivenu i neprijavljenu robu, odnosnu, termalnu kameru i raznu tehničku opremu. Predmeti su privremeno oduzeti, a protiv osoba kod kojih je nađena, bit će poduzete zakonom predviđene mjere.

Tokom pomenutih aktivnosti, službenici su koristili specijaliziranu opremu i vozila, a sve to je Upravi donirala Američka ambasada kroz program EXBS.  

( Balans)