• tik tok

(FOTO) Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina: Kada kažeš ljudima cijene, puno im je, a sve je to ručni rad

Apr 22, 2023

Foto: Balans

U okviru manifestacije „Proljeće u Tuzli“, Turistička zajednica grada Tuzle, zajedno sa Udruženjem obrtnika Tuzle na Trgu slobode je danas organizovala Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti štandove sa ljekobiljem, domaćim sokovima, prirodnom kozmetikom, domaćim sirevima, medenjacima, pčelarskim proizvodima, zatim izložbu narodne nošnje i kaligrafije, kao i nakit od epoksi smole.

Tuzlanka Mirsada Baralić danas je izlagala domaće rukotvorine koje radi sa bratom Mirsadom preko obrta “2MArt”

“Brat uglavnom radi dekupaž, a ja predmete od konca i vune. Ovi sjamovi su nam dobri, daju nam motiv da radimo i dalje. Teško je biti obrtnik kod nas. Kada kažeš ljudima cijene, puno im je, a sve je to ručni rad. Dijaspora najviše kupuje”- kaže Mirsada.

Česti gosti u Tuzli su članovi porodice Biserović iz susjedne Hrvatske koji se bave proizvodnjom meda i ostalih proizvoda od pčela. Kćerka Irma je otišla koran naprijed pa počela raditi kolače, odnosno, medenjake.

“Ja pravim medenjake. Ja sam alergična na pčele i ne mogu raditi sa njima, pa radim u drugoj firmi. Ovo sam naslijedila kao recept od mame. Malo sam ga preuređivala, godinama radila na tom i uspjela sam dobiti fascinatan proizvod”- priča nam Irma. Dodaje da ima puno narudžbi i preko društvenih mreža. Irma prati sve praznike, ali i svadbe , prilagođava se svemu i prezentira svoje proizvode.

“Priprema traje danima i satima. Priprema tijesta, pečenje i sve to zna trajati do kasno u noć. S obzirom da radim osam sati u firmi, onda uz pomoć mame i prijateljice, to sve stignemo. Sjedimo do kasno u noć i rješavam. Koliko mogu stignem”- kaže ona.

Na sajmu je bila i Duška Mitrović iz Lopara koja je građanima ponudila nekoliko vrsta sirova, a svakako najupečatljiviji je bio suhi sir, majevički zarac.

“Imamo svoja muzna grla, radimo sir zarac koji će do kraja godine biti geografski zaštićen. Imat ćemo svoj majevički brand. Radimo i punomasni sir sa raznim ukusima”- kaže Duška. Receptura za sireve je stara i tradicionalna kako se nekada radili sirevi na Majevici.

“Nismo mijenjali ništa. Da upromijenimo šta, neće više to biti taj proizvod. Jeidno što smo uveli su pakovanja ova. Moraš biti uporan, konkurencija je velika”- ističe ova poljoprivrednica.

Svakako posebnu pažnju na sajmu privukao je štand Siniše Dešića iz Tuzle sa izloženim nakitom od drveta, lijepljenim epoksi smolom.

“Epoksi smola je dvokoponetni materijal koji je izumljen 1960-ih godina kada je pravljen spejs šatl kao ljepilo. To je hemijski proizvod i kombinujem ga sa raznim vrstama drveta. Drvo je hrast, orah,  ali i maslina i druge vrste. Epoksi smola je prozirna, ali kad se stisne, može se ofarbati. Za svaki predmet je potrebno oko četiri sata”- rekao je Dešić, dizajner po struci kojem je ovo hobi još uvijek te da mu sajmovi promažu za promociju njegovih rukotvorina koje prodaje i preko interneta.

(Nataša Tadić)