• tik tok

(FOTO) Pedagogija otpora Branka Ćopića: Reci DA kada treba, reci NE kada nešto nije istinito

Oct 6, 2022

Na sceni narodnog pozorišta Tuzla je najavljena premijera predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, autora i rediteljaZlatka Pakovića, a premijera je u ponedjeljak 10. oktobra u 19,30 sati.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra “Omaha” iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je svoju praizvedbu doživjela u junu ove godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

U predstavi „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine. odnosno, Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković.

Prema riječima autora i reditelja Pakovića, predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ se bazira na umjetnosti i vještini glume, lišena je svega suvišnog, kako bi tema otpora došla do najdubljeg svog izraza. Predstava ističe nadljudsku potrebu čovjeka da kaže „da“ kada treba, odnosno „ne“, kada nešto nije istinito. Predstava je to o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti.

Predstava je sklopljena od devet scena, kroz koje se propituju odnosi i sukobi autoriteta i poslušnika, položaj boraca iz nedavnog rata, mjesto i uloga žene u društvu danas, prijetnje ISIL-ovaca svakome koji ne misli isto kao oni, migranti u potrazi za novim domom, a svaka scena vjerno dočarava stvarnost u kojoj živimo.

Narodno pozorište Tuzla je već imalo uspješnu saradnju sa Pakovićem, na produkcijama predstava „Crkva Bosanska“, za koju Paković potpisuje scenarij i režiju, te produkciji predstave „Hamlet“, autora Williama Shakespearea, koju je Paković režirao u prošloj pozorišnoj sezoni.

Prva repriza predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je u utorak, 11. oktobra u 19,30 sati.

Informacije i rezervacije ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, mogu se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i 035 251 646, te email rezervacije@nptz.ba.

(Balans)