• tik tok

(FOTO)Pčelarsko društvo Nektar: Tuzlanski med stigao i do Pape

Nov 4, 2022

Pčelarsko društvo “Nektar” najavilo je besplatnu degustaciju meda kao i besplatni čaj zaslađen medom iz vlastitog pčelinjaka za predstojeći viken na Ilinčici nadomak Tuzle ukoliko vremenski  uslovi budu dozvoljavali.

Iz ovog društva je najavljena i topla mesna čorba za sve izletnike, a  koju će kuhati njihovi najbolji kuhari.

“Cijena ce biti simbolična, samo da se pokriju troškovi utrošenog materijala. Mnogi su se uvjerili u nase kuharske vještine. Ako bude kiša,  sve odgađamo za sljedeći vikend kada nam se pridružuju i ,, naše zlatne ruke” iz Gunje  iz Hrvatske,sa vrhunskim medenjacima za sve nase mališane koji nas budu posjetili ispred doma prirode na Ilinčici”- pojasnio je Šefik Ćivić, predsjednik Pčelarskog udruženja “Nektar”.

Iz ovog udruženja su posjetili da je 2017.godine njihov med otišao na degustaciju i Papi Franji u Vatikan.

“Prvi smo iz Bosne i Hercegovine, a možda i jedini iz Evrope,  diplomatskom poštom iz Vatikanske ambasade u Sarajevu, poslali skromnu količinu meda Papi Franji kao zahvalu za njegove napore za smirivanje svih konfliktnih situacija u svijetu. Ideja je bila moja i imali smo namjeru da slanjem ovog dara Papi Franji, utičemo na jaču promociju pčelarstva i kvaliteta našeg meda”- ispričao nam je Ćivić.

On dodaje da je društvo dobilo i zahvalnicu za uručeni dar u kojoj piše da će se Papa Franjo moliti za napredak pčelara.

“Ima tu nešto, nama dobro ide, svi smo dobro i zdravo i ne znamo za neuspjeh. Svaka molitva je Bogu ugodna, a nadamo se da će Papa Franjo po povratku iz Bahreina i nakon odmora da posjeti Tuzlu, pozvali smo ga, a mnogi su se odazvali na naš poziv. Papi Franji želimo dobro zdravlje i dug život, a med šaljemo ponovo”- poručuju tuzlanski pčelari.

(Balans)