• tik tok

(FOTO) Pašaga Numić svojim proizvodima oduševljava turiste

Aug 28, 2022

Pašaga Numić iz Visokog prije desetak godina je kupio zemljište koje je bilo zaraslo. Međutim, sredio je parcelu i posadio voće.

Danas ima zavidan voćnjak od čijeg prinosa radi domaće proizvode za koje se čulo i van granica BiH.

„Kada sam trebao ovo kupiti, bilo je sve divlje. Trebalo je jako puno vremena i rada da se ovo zemljište dovede u neko normalno stanje. Trebalo je to sve kupiti i odraditi i u tome mi je pomogao kredit Partner mikrokreditne fondacije“- priča Pašaga Numić i pokazuje stabla jabuke, kruške, šljive, lješnjaka, breskve pa i drenjka. Za uzgoj svega toga, treba truda, volje elana, kaže Pašaga.

„Od voća imam svega i svašta nasijano. Imam šljivu Čačanku, autohtonu Požegaču, lješnjake, orahe, dunje, kajsije, maline, kupine. Ova godina je malo drugačija. Bilo je suše, neke loše kiše. Proizvodnja je krenula. Uglavnom, sve je neprskano. Voće koje sam posadio, ja maksimalno iskorištavam“- pojašnjava ovaj poljoprivrednik. Da je zaista to tako, pokazuje prostorija puna raznih sokova, džemova, pekmeza, voćnih rakija. Sve to Pašaga pravi bez aditiva i dodataka, uz ručno mješanje i običnu pasterizaciju. Na brojnim napunjenim bocama, natpisi su na njemačkom jeziku.

„Piše na njemačkom jer ovdje dolaze turisti Nijemci i oni su ovime oduševljeni. Evo, sok od jabuke je vrhunski sok koji je prošao Evropu i svijet. Turisti dolaze i kupuju i sa svih strana dobijam pohvale. Imamo i sok od kruške koji je jako dobar. Pasterizacija je dva puta urađena i ovaj sok može stojati godinama da se ne pokvari. Ako se otvori, što ostane, ide u frižider“- prezentira Numić svoje proizvode. Svakako, neizostavan dio domaće proizvodnje je pekmez od jabuke bez šećera i dodataka.

„Imamo pekmez i od jabuke divljake koji se pije. To je vrhunski preparat za pritisak i masnoću“- objašnjava i dodaje da je i sirće traženo. I od obične jabuke divljake ali i od zukve.

„Zukva nije divljaka, nije jabuka. To je nešto u sredini, poludivlja jabuka. Sirće od zukve je malo ukusnije i ljepše za piti. Ali ako hoćete pravi efekat za pritisak i masnoću, onda se uzima ovo od divljake“- ističe ovaj vrijedni domaćin i dodaje da ima i pasterizovani bestilj od šljiva koji može dugo stojati i peče se ručno na peći.

„Sve od domaće, čiste šljive. Oni koji znaju šta je dobro, kupuju. Oni koji nisu probali, ne mogu im objasniti“- naglašava Pašaga.

Svi proizvodi koje je napravio prošle godine, prodati su, a novi, čekaju svoje kupce, kojih, po Pašaginoj priči, ne manjka.

„Sve ovisi od turista jer je Visoko postalo turistički centar. Uzima i domaće stanovništvo ali turisti najviše. Sve je dijetalno i bioproizvod. Jedini problem mi je ambalaža. Jedna boca košta 1KM, pa ima i čep. Ali neću da se žalim, super mi je“- kroz smijeh kaže ovaj proizvođač.

Čist zrak, bogata priroda, domaći proizvodi i veseli domaćin, pokazuju kako se od truda i rada može razviti dobar posao, uživati u radu i još zaraditi. Ali, kako Pašaga reče, za sve je potrebna dobra volja.

(Nataša Tadić)