• tik tok

(FOTO) Nema Zvornika bez Alumine

Aug 27, 2022

U Zvorniku je sinoć održan protest pod nazivom “Za odbranu Alumine”, a protestnom šetnjom iskazano je nezadovoljstvo i radnika i građanapotezom vlasti Republike Srpske da proda potraživanja Fabrike glinice “Birač” kompaniji Pavgord, koja će preuzeti upravljanje “Aluminom”.

Naime, Vlada RS je krajem jula donijela  odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od FG “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče, a rok za plaćanje je 12. septembar. Ovakvom odlukom nezadovoljni su radnici „Alumine“, koji su i sami bili zainteresovani da kupe državna potraživanja. Inače, „Alumina“ je kćerka firma FG „Birač“ i jedina kompanije iz ove grupacije koja danas uspješno posluje.

“Alumina je jedan od najvažnijih giganata u ovoj regiji ali i u RS i BiH. Naš brend je poznat na svakom kontinentu i izuzetno je važno da bude od državnog interesa. Bilo kakva brza rješenja, promjene upravljačke i vlasničke strukture, donijet će veliku štetu”- mišljenja je Rajko Aleksić, direktor proizvodnje u “Alumini”. On ističe da je teško upravljati fabrikom sa strane, a posebno onome ko nije ni ušao u nju da vidi kakva je situacija. Slično su kazali i ostali okupljeni na skupu.

“Kako je nije važno sačuvati? Važno je u svakom pogledu. Jedina je ona ostala još ovdje vrijedna i moramo to sačuvati”- kazao je jedan od prisutnih na skupu. Bivši radnici, također, mišljenja su da je ova fabrika bitna za tu regiju ali i za 1.600 radnih mjesta.

“Normalno da je važna. Ja sam u penziji. Nije važna samo za Zvornik već za cijelu RS i BiH. Bilo je nekada 1.800 radnika dok sam ja radio, pa kada su stranci kupili, nešto su smanjili broj. Poslije je išlo, kako je išlo”- rekao je jedan od nekadašnjih radnika “Alumine”.

Radnici su i radnije organizovali skupove te pozivali nadležne da reaguju ali bez uspjeha.

“Ono što smo postavili kao uslov prvih protesta je naišlo na jedan zid ćutanja. Niko se nije oglasio od onih koji su trebali. Nama ništa drugo ne preostaje nego da ovako damo do znanja da očekujemo da relevantni faktori u RS-u oglase i riješe problem koji je nastao”- kazao je Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije u “Alumini” .

( Balans)