• tik tok

(FOTO) Medicinski otpad bačen kod azila za pse u Tuzli

Nov 22, 2022

U blizini azila za pse u tuzlanskom naselju Paša Bunar su danas pronađene veće količine medicinskog optada, a slučaj je prijavljen nadležnim službama od strane volontera Udruženja “Nirina” koje vodi brigu o azilu.

Kako su kazali volonteri, smeće tu nije rijetkost. Ipak, iznenađeni su i zabrinuti otpadom koji bi trebao biti skladišten i uništavan na poseban način. Veće količine pomenutog otpada su primjetili radnici u azilu te je sve fotografisano, snimljeno i prijavljeno nadležnoj inspekciji da se utvrdi ko je dovezao i odložio to.

Ono što se na fotografijama može vidjeti je to da su bačene medicinske igle, šprice, određene kutije, ali i prezervativi.

Podsjećamo, na području Federacije BiH zbrinjavanje medicinskog otpada definisano je Zakonom o upravljanju otpadom FBiH i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom. Navedenim pravilnikom je predviđeno da svaka zdravstvena ustanova mora imati plan upravljanja medicinskim otpadom saglasno djelatnosti koju obavlja, odnosno, vrsti otpada koji proizvodi tokom svog rada. Upravljanje otpadom regulisano je i kantonalnim propisima, a poslove u upravljanju otpadom vrše Federalno i kantonalna ministarstva okoliša.

(Balans)