• tik tok

( FOTO) Klub “Zmajevo srce” od danas poslužuje i hranu

Aug 6, 2022

U klubu „ Zmajevo srce“ u Tuzli koji upošljava osobe sa invaliditetom od danas je zastupljena i kuhinja, odnosno, posluživanje hrane. Na jelovniku je nekoliko vrsta slanih i slatkih jela.

Kako nam je ispričala kuharica Hazba Husarić, radna atmosfera je dobra i vrlo brzo se uklopila sa ostalima. Ona ima dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu pa se odmah prihvatila posla.

” Imamo ćevape, piletinu u susamu, imamo bečku pileću šniclu, klasičnu šniclu, file na žaru, palačinke, slane, slatke”- pojašnjava ova kuharica te dodaje da su svi kolegijalni i da joj je drago što je postala dio ovog kolektiva.

Za kafe i piće je zadužen Edin Mahmuzić koji kaže da su protekla tri mjeseca prošla dobro, gostiju ima, a reakcije su zaista pozitivne.

” Bilo je puno gostiju. Nema nijednog negativnog komentara. Posjeta je, obzirom na vrućine, možda malo manja ali se nadamo da u narednom periodu, zbog kuhinje i dostave preko Glova, nadamo se da će to biti još jače i bolje”- kaže Mahmuzić.

Klub je otvoren u maju i trenutno upošljava sedam osoba sa invaliditetom, a četvero ima Downov sindrom. U smjenama radi po jedan konobar, a cilj je uduplati broj uposlenih kada bude više finansijskih sredstava.

” Bio bih presretan i to mi je cilj, da mi i u prvoj i u drugoj smjeni, imamo po dvije osobe sa Down sindromom koje tu rade jer prepoznatljivost ovog objekta je po njima. Sami po sebi su, da tako kažem, zvijezde. Ljudi dolaze i pitaju kada radi Saša ili Adi. Svako ima neke svoje dobre konobare i usklađuje vrijeme naspram njih”- smatra Omer Isović iz Udruženja „ Zmajevo srce“ koji je i pokretač cijele ove priče. Posebno je zadoovljan što je sada zaživjela i kuhinja pa će građani moći nešto i pojesti kada dođu.  Isović ističe da se ovaj projekat pokazao zaista korisnim, da je dobio podršku mnogih privrednih subjekata, pojedinaca i građana te posljednjih deset dana kafić je konstanto bio pun gostiju.

Sve te goste, između ostalih, dočekuje i Saša Šunjka koji se upravo vratio sa godišnjeg odmora.

” Bio sam deset dana na godišnjem odmoru. Došao sam u srijedu kući i odmarao se. Jučer sam počeo raditi. Inače, od maja gostiju je bilo puno, kafe sam služio, sokove i tako”- priča nam Saša. Inače, od zarađenog novca je kupio bazen, a sada sakuplja sredstva za zvučnik.

” Sretan sam što radim i dobro mi je ovdje. Pozivam sve građane da dođu na kafu”- poručuje Saša.

Inače, hranu i piće u ovom objektu mogu konzumirati samo članovi kluba, a članom se postaje dolaskom i dobijanjem besplatne članske kartice.

( Nataša Tadić)