• tik tok

(FOTO) Izložba ptica u Tuzli: Najmlađi uzgajivač Hamza Omerašević ima egzotične vrste

Oct 29, 2022

Oko 400 ptica iz cijele BiH ovaj vikend je izloženo na Drugoj otvorenoj orintološkoj izložbi u Tuzli. Među izlagačima je i Hamza Omerašević, najmlađi član Orintološkog društva “Tuzla” iz Tuzle.

Hamza nam priča da se uzgojom ptica počeo baviti prije tri godine kada je dobio papagaja. Poslije je počeo uzgajati egzotične, sitne vrste zebe.

“Uzgajam srebrenokrune zebe i standard izložbene zebe. Počinje uzgaja u proljeće, mladi se prstenuju i na kraju  godine se vrši selekcija i najbolje ptice se šalju na izložbe. Sve se gleda. Oblik ptice, kakvo je perje, kljun, kondicija, sve. I imaju određeni bodovi koji se daju”- pojasnio je Hamza koji je sedam ptica donio na izložbu, a četiri su već osvojile nagrade, odnosno, tri prva mjesta i jedno drugo. Ptice se posebno pripremaju za izložbene kaveze.

“Imamo volijere. Tu se mladi razvijaju i lete. Pred izložbe se odvajaju u manje kaveze da bi se naučile na kavez da bi bile mirne i da se lakše mogu ocijeniti”- ističe ovaj 18-godišnji uzgajivač.On svoje ptice hrani mješavinom za egzotične vrste. Inače, kada su ptići u pitanju, daje se jajčana hrana, a kasnije sjemenka i ostalo.

“Ide se u prirodu. Bere se maslačak i ostale trave koje se daju pticama. Zelena salata, jabuke, mrkva. Sve to prirodno se daje i ptice jedu”- kaže Pašaga Dizdarević koji uzgaja papagaje tigrice, kanarince i minijaturne španske kanarince.

 Kanarinci, zebe, papagaji, štiglići, bastardi, neke su od izloženih vrsta.

“To je prvenstveno ljubav. Što se tiče uzgajanja, ima teških vrsta koje se uzgajaju gdje se deobijaju ptice koje mi želimo”- ističe Adis Korlatović, potpredsjednikOrintološkog društva  „Tuzla“  iz Tuzle. Inače, članovi ovog društva intezivno rade na uzgoju, promociji i zaštiti ptica pa su tako postavili kućice za ptice na više lokacija u gradu koje će pomoći očuvanju brojnih ptičijih vrsta.

(Nataša Tadić)