• tik tok

(FOTO) Hobbiton naselje velika atrakcija u Kreševu

Dec 4, 2022

U Turističkom naselju “Hobbiton” Kod Kreševa danas je dan otvorenih vrata, a cilj je da posjetitelji upoznaju ovu nevjerovatnu atrakciju koju je izgradila porodica Miličević.

Hobitovo selo već plijeni poglede, kako turista, tako i lokalnog stanovništva. Iznad Rakove Noge gradi se pet kućica koje su svojevrsna replika domova ”Hobbita” iz Tolkienovih knjiga i filmova. Neke kućice su završene i već se koriste dok su neke u fazi izgradnje.

Inicijatorke ideje su četiri sestre iz porodice Miičević. Za portal Balans su ispričale odakle je potekla genijalna ideja da grade nestvarno hobitsko naselje.

“Djedovina, brežuljak Golišan sa kojeg se pruža prekrasan pogled na selo Rakova Noga (općina Kreševo), nalazi se iznad naše obiteljske kuće i omiljeno je mjesto za okupljanje obitelji Miličević.mOduvijek sam maštala o nekoj turističkoj atrakciji, koja je do sada neviđena i posebna. Tako sam došla na ideju „hobbit kućica“”- pojašnjava Marija Miličević.

Ova maštovita, poduzetna, kreativna i složni porodica se odmah uhvatili posla i svako je iznosio svoje prijedloge kako bi ovo neobično sel trebalo izgledati.

“Svi smo uglas iznosili svoje raznolike zamisli. Na kraju je dogovor pao da napravimo pet kućica, odnosno, četiri kućice za četiri sestre i peta za roditelje, te da svatko od nas uredi svoju kućicu po svojoj želji. Novi Zeland nam je dao ideju, ali smo se odlučili unijeti svoju originalnost, odnosno u nazive i uređenje kućica unijeti duh i tradiciju našeg Kreševa”-kaže Milijana čija se kućica zove Lipa koja je poznata kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. Lipa je i naseljeno mjesto u Kreševu koje krasi epitet jednog od ljepših u okolici.

“Kućica Lipa simbol je jednog sretnog djetinjstva. Protkana je ljubavlju prema prirodi, prirodnim materijalima, starim običajima, odiše emocijom i ima za cilj pružiti vam udobnost i unutarnji mir. Lipa je Milijanina zahvala i sjećanje na pokojne baku i djeda”-pojašnjavaju sestre.

Druga kuća se zove Ober i ona je Marijina, a ona je inžinjerka geologije, zaljubljenica u rude i kreševsku pećinu Ober preselila je u svoju kućicu.

“Crvena boja žive, stalaktiti na stropu, kamena obloga unutarnjih zidova i fasade, rudarske lampe, šljem, čizme, pričaju posebnu priču koju morate sami istražiti, jer je riječima teško dočariva”-opisuje nam Mariju svu bajkovitu kućicu.

Treća sestra Vedrana je odlučila da njena kućica se zove Bedem.

“Kraljevski grad Bedem bio je utočište pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosače, supruge kralja Tomaša. Ostaci Bedema nalaze se iznad stare bosanske čaršije u Kreševu. Vedrana gradi kraljevski dvorac čiji će kapacitet biti šest osoba”- pojašnjavaju ove vrijedne žene.

Čador se zove četvrta kuća koja je Valentinina koja je u izgradnji, a nazvana je po najvišem vrhu Bitovnje koji je ujedno i najviši vrh Kreševa i omiljena planina mještana.

I na kraju peti element ovog neobičnog sela je nazvan Majdan i on je posveće roditeljima. Ime je bilo sasvim logično jer je Kreševo kovački grad, riječ majdan je predstavljala željeznu rudu.

“Jeste li čuli za tradiciju potkovanih jaja? Objasnit će Vam kućica Majdan koja je, također, u izgradnji”-poručuju domaćini.

Osim sloge i jedinstva, porodica je izgradnjom naselja pokazale svoje stručne sposobnosti. Svako od njih je projektu pristupio sa stručne strane. Milijana je, kao arhitekta, izrađivala nacrte i potrebnu dokumentaciju, Vedrana ekonomsku kalkulaciju i umjetnički izražaj, Marija je organizator i promoter projekta, a Valentina je prikupljala ideje i logistička podrška, otac je angažirao strojeve, radnu snagu i financijsku podršku, a majka je kuhala za porodicu koja je čitavo ljeto provodila u radovima.

Ovaj projekat je izazvao je ogroman interes i podršku sa svih strana što nam je Miličevićima dalo dodatnu motivaciju i vjetar u leđa. Za šest mjeseci uspjeli su dopremiti dvije kućice koje su puštene u promet. Rezervacije su krenule i termini se jako brzo popunjavaju, pa i mjesecima unaprijed.

A šta to ovo selo nudi posjetiteljima?

“U 25 kvadratnih metara stambenog prostora jedne kućice ugodno organiziran prostor za četiri osobe sa sadržajima noćenja, dnevnog boravka, kuhanja i mokri čvor. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj pećici. Svaka kućica ima svoje privatno dvorište koje mimo predivnog pogleda nudi mogućnost roštiljanja i kuhanja na otvorenom. Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za vaše kućne ljubimce, koliba „Golišan“ za organiziranje proslava. U planu je izgradnja dječijeg igrališta i uvezivanje seljana koji će gostima ponuditi domaća jela i domaće proizvode”-pojašnjava ova vrijedna i inovativna porodica.

Glavni cilj projekta je turistička promocija Kreševa, promocija tradicionalnih vrijednosti, barem na kratko vraćanja u prošlost kad je sve bilo usporenije, mirnije i sa manje stresa, vrijeme kada su se svi više družili u skučenijim prostorima uz miris svijeće i pucketanje vatre iz peći, sa vunenim čarapama na nogama i gumenim čizmama.

Cijena noćenja je varijabilna zavisno od sezone, vremenskih uvjeta, vremenskom periodu zakupa i akcijskim ponudama. Kreće se od 50 do 100 €.

“Trenutno smo u pripremi adventskog druženja na Hobbitonu gdje ćemo otvoriti svoja vrata znatiželljnim posjetiteljima koji nisu uspjeli prije doći i vidjeti naše kućice. Djed Božićnjak će na velikim saonicama  iznenaditi mališane paketićima, a domaćini će ponuditi kuhano vino, čaj i kolačiće besplatno našim gostima. Tu će se naći i jedna kutija za dobrotvorne svrhe kao podrša našem sugrađaninu koji se sprema na tešku operaciju”- poručuju sestre.

(Balans)