• tik tok

(FOTO) Crveni križ tri decenije pomaže BiH

Sep 30, 2022

U Tuzli je proteklih dana bila postavljena izložba “30 godina posvećenih humanosti” kojom se ove godine obilježava 30 godina rada Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u Bosni i Hercegovini.

Izložba je pokazala  pregled nekih od najvažnijih aktivnosti u protekle tri decenije koje je radila ova organizacija. Njen znmačaj je veoma veliki, a posebno se to pokazalo u proteklom ratu. Naime, Crveni križ je u tom periodu podijelio preko 100.000 tona hrane i time pružio pomoć milionima ljudi. Ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, od Crvenog križa su dobijali pomoć i podršku na brojne načine. Najugroženijim grupama stanovništva koje su bile pogođene ratom, ova organizacija je obezbjedila hranu, higijenske portepštine, deke, odjeću, medicinsku i svaku drugu pomoć.

Svi oni koji su preživjeli rat na ovim prostorima, dobro se sjećaju pisama koje su upućivali ili dobijali od svojih najmilijih tokom razdvojenosti, a sve je išlo preko Crvenog križa. Tako je Međunarodni komitet Crvenog križa spojio 4.500 porodica tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Rat je završio prije tri decenije. Na ovim prostorima se traga za više od 7.500 nestalih osoba, a oko 80.000 neksplodiranih ubojitih sredstava i nagaznih mina, opasnost je za pola miliona ljudi. Od 2018.do 2022.godine u BiH je ušlo oko 93.000 migranata. Sve je to ponovo ispratila ova organizacija.

Međutim, Društvo crvenog krsta/ križa BiH se suočava sa nedovoljnom podrškom na svim nivoima vlasti. Kompleksan proces donošenja odluka u zemlji, otežava punu primjenu međunarodnog humanitarnog prava.

No, Međunarodni komitet Crvenog križa ostaje uz građane BiH u skladu sa svojim humanitarnim mandatom, poručeno je iz ove organizacije.

(Balans)