• tik tok

(FOTO) Atraktivni izleti u Livnu: Vožnja quadovima do divljih konja sve popularnija

Apr 23, 2023

Foto: Quad Atv Experience

Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i on je privredno i kulturno središte Kantona 10.
Livno ima brojne znamenitosti, kao što su sahat kula i džamija Hadži Ahmeta Dukatara, Most na Dunamu, Balaguša Džamija, Trg Kralja Tomislava, Buško jezero, Franjevački Muzej i galerija Gorica, Nekropola Stećaka Lištani, arheološka nalazišta, ali i daleko poznate divlje konje. Konji žive na visoravni Kruge te prolaze desetke kilometara da bi se nahranili i napojili. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima i brojnim zvijerima iz obližnjih šuma, oni opstaju zahvaljujući bogatim pašnjacima tog područja.
Današnji divlji livanjski konji potomci su mješanaca koje su stanovnici livanjskih sela pustili u divljinu 1970-ih godina prošlog stoljeća, kada im više nisu bili potrebni za radove u poljoprivredi, a mnogi ih više nisu mogli ni hraniti.

Ove životinje velika su atrakcija na tom području, a do njih se može doći i vožnjom quadova koje iznajmljuje firma “Atv Experience” Livno kao dio firme
“TMV” sa sjedištem u Livnu.

“Firma “TMV” osnovana je 2017. godine i u sklopu nje posluje više različitih djelatnosti, a “Atv Experience” Livno postaje dio firme 2019.godine, kada nabavljamo pet novih quadova sa svom popratnom opremom za sigurnu i ugodnu vožnju. Mi smo mala obiteljska firma i bavimo se iznajmljivanjem ATV Quad vozila i organiziranjem izleta sa tim vozilima”- pojašnjava Zvonimir Perković, osnivač i direktor firme.

Upravo od njega je i potekla ideja za izlete na quadovima u Livnu jer je Perković ljubitelj prirode i motora. Stoga je nabavio 15 vrhunskih quad vozila sa svom sigurnosnom opremom koja je potrebna za organizovanje izleta na tom specifičnom terenu.

“U mogućnosti smo da organiziramo izlete za veće grupe do 30 ljudi u isto vrijeme. U ponudi imamo više opcija vožnji quadova. Imamo izlet do divljih konja sa vodičem pored prirodnih ljepota naše županije, šuma, rijeka, jezera. I najtraženiji je izlet do divljih konja koji obitavaju na visoravni Kruge u podnožju planine Cincar. Na ovom području trenutno obitava preko 800 divljih konja što Livno čini jednim od rijetkih mjesta na svijetu sa ovako velikim brojem divljih konja na malom području. Iz tog razloga je naš izlet jedan od najposebnijih i originalnijih u okruženju pa i šire”- priča nam Perković i dodaje da svi izletnici ostanu bez daha kada vide ove životinje kako slobodno uživaju i žive u prirodi.


Za tu avanturu je potrebno iznajmiti minimalno dva quad vozila, a uz vodiča, izlet traje dva sata.
“U ovoj opciji vozimo se Atv-Quadovima uz rijeku Sturbu, nastavljamo vožnju kroz šumu Tribanj i idemo sve do jezera Mandek. Ovaj izlet je idealan za organiziranje u ljetnom periodu kada su vani visoke temperature, pošto stajemo na više mjesta uz rijeku Sturbu i možemo se osvježiti, a i većinu vremena se vozima kroz hladovinu koju nam pružaju šume kroz koje se vozimo.

Sve te prirodne atrakcije mogu se obići i bez vodiča, kroz slobodnu vožnju koja traje dva, tri ili četiri sata. Za one koji ne poznaju teren, organizatori izleta im pomažu tako što ucrtavaju rutu u Google Maps.

“Naše stručno osoblje će prije svakog izleta obaviti obuku svih vozača i tek kada se uvjerimo da su svi obučeni i sigurni za vožnju, tek tada krećemo na izlet. Sigurnost svih članova izleta nam je uvijek na prvom mjestu”- ističe naš sagovornik. On dodaje da je prioritet njegove firme očuvanje okoliša te se vožnja odvija po ucrtanim putevima kako izletnici ne bi uznemirili divlje životinje.

Zvonimirova firma, usmjerena ka razvoju ove vrste turizma, sarađuje sa lokalnim poduzetnicima. Nakon izleta, posjetiteljima se preporučuju lokalni restorani, kafići i prenoćišta. Što je najbitnije, gostiju ne manjka.

“Mi smo poželjna firma gdje dolaze turisti iz svih krajeva svijeta da bi doživjeli avanturu sa quadovima koju će pamtiti cijeli život. Budimo pozitivne emocije, širimo dobar glas o našem kraju i svojim primjerom utječemo na mlade ljude da se pokrenu i sami nešto poduzmu za bolju budućnost lokalne zajednice.”- zaključuje Perković i dodaje da firma konstantno ulaže vrijeme i novac u promoviranje ove djelatnosti i Livna kao poželjne turističke destinacije, kako na terenu, tako i na društvenim mrežama.

(Nataša Tadić)