• tik tok

Federalni parlament odlučio: Opština Novi Travnik postaje grad

Jun 27, 2024

Foto: Opština Novi Travnik

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Boosne i Hercegovine sinoć je usvojio Prijedlog zakona o Gradu Novi Travnik. Ova tačka dnevnog reda je izazvalao oštru diskusiju jer Travnik do sada nije postao grad.

Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik je usvojen sa 59 glasova za, 11 suzdržanih i sedam protiv, što je nešto šira podrška zakonu od one koju inače ima većina u Parlamentu FBiH.

Opozicioni zastupnici su ovo kritikovali kao potez HDZ-a, tvrdeći da ista stranka blokira proglašavanje Travnika gradom. Predlagači i zastupnici, koji podržavaju prijedlog Vlade FBiH da se Novi Travnik proglasi gradom, kazali su kako to nije istina, a krivicu za to što Travnik nije dobio ovu titulu su prebacili na SDA-ovog načelnika u toj općini, tvrdeći da ne želi kvariti odnose sa HDZ-om u tom kantonu.

Novi Travnik je opšptina u Srednjebosanskom kantonu. Od 1980. do 1992. nosila je ime Pucarevo koje je dobila po naroddnom heroji Đuri Pucaru. Oština zauzima 232 km², ima 52 naseljena mjesta, organizirana je u 17 mjesnih zajednica.

(Balans)