• tik tok

Evropski političari dolaze u BiH

Jun 17, 2022

U radnu posjetu Bosni i Hercegovini dolazi delegacija članova Evropskog Parlamenta iz reda Zelenih/EFA-e i člana njemačkog Bundestaga, u svjetlu predstojećih izbora, opće demokratske situacije u zemlji i promijenjenih geopolitičkih realnosti na Zapadnom Balkanu nakon ruske agresije u Ukrajini, saopštili su danas iz Delegacije EU.


Delegacija koju čine MEP Tineke Strik (NL) i Viola von Cramon (DE), kao i MP Boris Mijatović (DE) posjetit će BiH 20. i 21. 6. 2022. kako bi učestvovali u razgovorima sa zvaničnim institucijama, političkim strankama, organizacijama civilnog društva i drugim akterima u Sarajevu, Banjaluci i Prijedoru. U Prijedoru će posjetiti Memorijalni centar Keraterm i odati počast žrtvama rata u BiH.

Kako je kazala Tineke Strik, ova posjeta dolazi u prijelomnom trenutku za demokratsku i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

” Predstojeći izbori u oktobru su prilika za građane da odluče o budućnosti svoje zemlje i da izaberu političare koji su spremni raditi na transformaciji Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, demokratsku i ujedinjenu državu koja će preduzeti korake na svom putu evropskih integracija. Ruska agresija u Ukrajini ukazuje na to da nam je potrebna ujedinjena, snažna i demokratska Evropa i želimo da BiH bude dio toga. Slobodni i pravedni izbori su u tom smislu ključni”- kazala je Strik.

Posjeta Sarajevu, Banjaluci i Prijedoru potvrđuje nedvosmislenu podršku jedinstvu i integritetu Bosne i Hercegovine u trenutku prekretnice za Evropu.

“Ovdje smo da podržimo sve progresivne, demokratske, građanske snage koje ovu zemlju uvode u porodicu EU. Bosna zaslužuje bolje, a predstojeći izbori u oktobru su pravi put da se pokaže demokratski kapacitet i pluralizam BiH”- izjavila je Viola von Cramon.

Bosna i Hercegovina je u srcu Balkana i to je zemlja koja ima bogatu prirodu, raznoliko i živopisno društvo, kulturna bogatstva u umjetnosti, kinematografiji i muzici, kao i mnoštvo ljudi koji su privrženi vrijednostima mira i demokratije, riječi su  Borisa Mijatovića.

” Uvjereni smo da država Bosna i Hercegovina može odgovoriti na izazove koji pred njom stoje. Borba protiv korupcije će biti teška, ali uz podršku međunarodne zajednice napredak je moguć. Etno-nacionalistički akteri predugo već blokiraju državne institucije. Danas su mnogi građani u Bosni i Hercegovini usmjereni na zajedničke interese i žele učestvovati u izmjenama ustava zemlje. Mir, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita, zaštita klime”- Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć Bosni i Hercegovini na njenom putu u bolju budućnost”- zakljkučio je Mijatović.

( Izvor: Delegacija EU u BiH)