• tik tok

Domovina se brani znanjem: Tuzlanski učenici osvojili zlatnu i srebrenu medalju na takmičenju u New Yorku

Jun 22, 2024

Foto: Facebook

Učenici „Richmond Park Međunarodne škole“ u Tuzli su na takmičenju Genius Olympiad osvojili zlatnu i srebrenu medalju, saopštila je škola.

Takmičenje se tradicionalno održava na RIT-u u New Yorku, a svojim inovativnim projektima, tuzlanski đaci su ostvarili odlične rezultate te tako naukom i znanjem na najbolji mogući način, predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Učenici Adnan Šehanović i Faris Dinarević su za projekat „The Green Deal“ osvojili zlatnu medalju, a učenica Ariana Šarić je osvojila srebrenu medalju projektom iz kategorije umjetnosti.

Na GENIUS olimpijadi bilo je 1014 projekata i 578 umjetničkih radova iz 67 država svijeta i 34 savezne države Amerike.

U kategoriji Science, bilo je prijavljeno više od 2500 projekata, od kojih je 1014 projekata ušlo u finale i među tim projektima i rad tuzlanskih učenika. Adnan Šehanović i Faris Dinarević predstavljali su Bosnu i Hercegovinu sa projektom “The Green Deal”. Njihov projekat je sistem hlađenja vode u termoelektrani radi poboljšanja efikasnosti rada termoelektrane.

U pratnji učenika išao je profesor Nedžad Konjić, dugogodišnji uposlenik Richmond Park Međunarodne škole i gost učenik trećeg razreda gimnazije Almas Tukić, koji je bio velika podrška svojim kolegama tokom takmičenja. Njihov mentor, profesor Nedžad Konjić, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima.

„S obzirom na to da je na GENIUS olimpijadi bilo 1014 projekata i 578 umjetničkih radova iz 67 država svijeta i 34 savezne države Amerike, ove medalje su vrhunski rezultat“, smatra profesor Konjić.

(Balans)