• tik tok

Dodjeljena Novinarska nagrada Nino Ćatić: Mersiha i Ahmed Bešić dobitnici iz Tuzle

Jul 10, 2024

Foto: Balans

U Memorijalnom centru u Potočarima večeras je dodjeljena Novinarska nagrada “Nino Ćatić” koju dodjeljuje Udruženje “Biti novinar”.

Koraljka Kurcenberger, novinarka BH radija, dobitnica je glavne nagrade “Nino Ćatić” koja se svake godine dodjeljuje za najbolju novinarsku priču o čuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici. Dobitnik istoimene novinarske nagrade za najbolji televizijski prilog je Hasan Gabela, novinar Federalne televizije. Nagrada za najbolji tekst je otišla u ruke Draganu Bursaću. Najbolji Blog donijela je Mersiha Bešić, a za najbolju fotografiju nagrađen je Ahmed Bešić.

Ovo je peta godina kako se dodjeljuje nagrada po imenu srebreničkog novinara Nine Ćatića čije je izvještavanje ostavilo upečatljiv novinarski trag iz Srebrenice u njenim najtežim vremenima. Nino, čije kosti ni dan danas nisu pronađene, ostavio je istinu o Srebrenici, a ova nagrada ujedno je i ostavština istine o Srebrenici koju je Nino Ćatić kroz svoje izvještaje i priloge svakodnevno donosio u julu 1995.godine