• tik tok

Delegacija Vlade TK položila cvijeće na mezar Alije Izetbegovića

Sep 27, 2022

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima danas je počelo obilježavanje jubilarne, 30. godišnjice od formiranja II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, na mezare prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta ARBiH Alije Izetbegovića, armijskog generala Rasima Delića, te Centralnom spomen-obilježju na Šehidskom mezarju Kovači, cvijeće su danas položili premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević, te predstavnici boračkih saveza i udruženja.

Drugi korpus ARBiH tokom rata je branio jnajveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini, a činjenica da su, od ukupno 9 heroja obrambeno – oslobodilačkog rata, njih trojica bili pripadnici II korpusa, dovoljno govori o karakteru i intenzitetu ratnih djejstava na ovom području.

„Pažnja koju svi mi danas usmjeravamo prema obilježavanju ovog izuzetno važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imali priliku izučavati noviju historiju, niti se upoznati sa ovim činjenicama. Stoga smo upravo i u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola uvrstili izučavanje ove tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz, ne tako davne historije, a čije refleksije imamo priliku i danas osjećati“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić te i ovu priliku iskoristio da istakne potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

Počast je na Kovačima danas odao i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević.

„Tuzlanski kanton konstantno posebnu pažnju posvećuje boračkoj populaciji. Kantonalan vlada i Ministarstvo za boračka pitanja svih ovih godina vodi brigu, kako o realizaciji osnovnih boračkih prava, tako i dopunskih prava naših branitelja. Zapošljavanje, samozapošljavanje, liječenje, stipendiranje djece, stambeno zbrinjavanje i drugo, su pokazatelji naše brige za naše borce i njihove porodice. Spram potreba koje ima ova populacija, trudimo se da usklađujemo i nivo izdvajanja sredstava iz Kantonalnog budžeta, jer ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi Bosnu i Hercegovinu  zahvaljujući upravo pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je ovom prilikom ministar Zoran Blagojević.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)