• tik tok

Dani evropskog naslijeđa u TK: Saz je duša BiH

Sep 19, 2022

Muzički instrument saz je ove godine tema obilježavanja Dana evropskog nasljeđa u Tuzlanskom kantonu koji će trajati od 22.septembra do šestog oktobra, a koje zajednički realizuje pet gradova i osam ustanova u ovom kantonu.

Kroz zajednički projekat, kulturne ustanove sa Ministarstvom za kulturu, sport o mlade Tuzlanskog kantona, pripremile su nekoliko događaja, a cilj je privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

“Dani evropskog nasljeđa je manifestacija koja se svakog septembra obilježava u svim zemljama Evrope, a glavni cilj je očuvanje kulturne baštine.U duhu kulturne baštine, mi čuvamo svoju kulturu i tradiciju. Čuvamo nešto što se sa generacije na generaciju, kroz istoriju, prenosi sa naših predaka do nas danas”- kazala je Ivana Mijatović, ministrica kulture, sporta i mladih TK.

Ono što BiH čuva kao naslijeđe je svakako saz koji je donesen na ove prostore. Ipak, u njega je ugrađen i dio bosanske kulture i duha.

“Kada sam razgovarao sa muzikolozima, pitao sam je li saz posjeduje neku karakteristiku vezanu za Bosnu? Svi su kazali da postoji razlika između bosanskog saza i turskog saza, osmanskog saza, itd. Ovo govorim iz razloga jer je saz kao instrument došao na naše područje, ali BiH i njeni umjetnici su sazu dali poseban štimung “- pojasnio je Benjamin Bajrekatarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK. Isticanje saza u prvi plan Dana evropskog nasljeđa u TK, došlo je u vrijeme obilježavanja 10.godišnjice smrti istaknutog sazlije Hašima Muharemovića iz Srebrenika koji će biti tema okruglog stola planiranog za  22.septembar ali i  izložbe “Hašim deset godina poslije”.

“Ponosni smo što je u našem Srebreniku živio, radio i svirao dr. Hašim Muharemović koji je proslavio saz i Srebrenik. Osim tvrđave, mi imamo ljude koji inspirišu bosanski duh i stvaraju priče koji mi nećemo zaboraviti”- rekao je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje iz Srebrenika. Ibrišimović je dodao da je “saz duša BiH” te da kroz zajednički projekat kulturnih ustanova, kultura daje svjetlost u svakodnevnici koju živimo.

Za ljubitelje saza i u čast ovog instumenta je planiran i koncert na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu i to 28.septembra.

“Zadovoljstvo nam je što smo dio ovog projekta. Čast nam je da Gradačac bude domaćin centralnog dijela manifestacije , odnosno, koncerta sazlija. U slučaju kiše, koncert će biti održan u gradskom kinu. Inače, ove godine obilježavamo i 220 godina od rođenja Huseina-kapetana Gradaščevića”- naglasila je Nadira Duraković, direktorica Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac.

U ovom kantonu tri udruženja njeguju kulturu sviranja saza,odnosno, Udruženje “Avdo Vrabac” iz Tuzle, Udruženje “Sevdah” iz Živinica te Klub “Preporod” iz Srebrenika.   U sklopu Dana evropskog nasljeđa, saz i kulturna baština BiH će se promovisati i kroz radionicu veza i drvorezbarstva koju organizuje Muzej istočne Bosne i kroz predstavu “Putovanje” koju realizira Narodno pozorište Tuzla. Tu je još i Večer sevdaha sa Ibrahimom Jukanom i Esedom Kovačevićem uz saz i harmoniku u BKC Gračanica, radionica saza u BKC Živinice, te program “Saz u bosanskoj avliji” koji organizuje Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u TK.

(Nataša Tadić)