• tik tok

Čeka se novac za završetak Roditeljske kuće

Jun 22, 2022

Prva faza gradnje Roditeljske kuće u Tuzli je okončana, a potpisan je ugovor za realizaciju druge faze. Pojavili su se i određene prepreke, uzrokovane poskupljenjem građevinskog materijala. Iz Udruženja „Srce za djecu“ očekuju da neće biti finansijskih problema za nastavak gradnje.

„Sada trenutno čekamo da sredstva budu prebačena za drugu fazu izgradnje koja podrazumijeva izgradnju samog objekta. Objekat je sam po sebi specifičan u smislu da se sama izgradnja ne dešava na gradilištu, nego se cijela struktura proizvodi u tvornici, a zatim se donosi na lokaciju i montira“ -pojasnila je Atifa Buldić Bešić iz Udruženja „Srce za djecu“.

Cijene za neke građevinske materijale, tvrdi ona, poskupile su za pet puta u odnosu na godinu ranije. Ona smatra da planiranih 800 hiljada maraka, neće biti dovoljno za završetak radova na samom objektu.

„ To povećava samu vrijednost projekta. U narednom periodu ćemo raditi na rekapitulaciji da vidimo kakva je situacija i na čemu smo. Iskreno se nadam da nećemo imati problema kada su u pitanju sama sredstva za izgradnju“ -objašnjava Buldić Bešić. Onda dodaje da se očekuje otvaranje objekta do kraja godine.

Na Odjeljenju hematoonkologije dječije klinike UKC Tuzla trenutno je sedam pacijenata koji su na hemoterapiji. Roditeljska kuća namijenjena je upravo za ovakve teške pacijente i njihove roditelje, tvrde iz UKC-a Tuzla.

„ Roditeljska kuća bi nam u tom smislu, bila od velikog značaja. Zbog toga što će u njoj i djeca i roditelji imati sav komfor. Posebno će ova kuća biti korisna za djecu u momentima kada se pripremaju za novi ciklus hemoterapija“ -kazala doktorica Lejla Dostović Hamidović, iz Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Godišnje se na ovoj klinici otkrije u prosjeku 12 novih slučajeva karcinoma kod djece sa područja kantona i to je najveći procenat oboljele djece u FBiH.

(Balans)