• tik tok

Borjana Krišto: Namjeravam graditi odnose Hrvata i Bošnjaka

Jul 12, 2022

Kandidatkinja stranaka članica HNS-a BiH na oktobarskim Općim izborima Borjana Krišto (HDZ BiH) govorila je o predstojećim izborima i njenoj poziciji zajedničkog kandidata “stranaka hrvatskog naroda”.

„Ono što je važno u ovome trenutku jeste da sam ja po prvi put ispred HNS-a BiH kao zajednički kandidat kojeg ima hrvatski narod u utakmici za poziciju članice Predsjedništva BiH“ -kazala je Krišto gostujući u dnevniku RTV Herceg Bosne.

Prioritet da se promijeni Izborni zakon

„ Oni su se rukovodili mojim znanjem, iskustvom, političkim napose, u proteklih 20 godina obnašajući razne funkcije. Uistinu je jedna velika čast i odgovornost“ – ocijenila je Krišto.

Govorila je i o tome šta namjerava raditi ukoliko bude izabrana.

„ Naglašavam i ono u čemu vidim snagu, snagu hrvatskog naroda i očekujem da ona uistinu bude snaga, da pokaže svoje jedinstvo i zajedništvo i vjeru. Naravno da smo puno toga rekli i do sada, ono što je prioritet jeste da se promijeni Izborni zakon“ – istakla je.

Kaže da namjerava raditi na dobrobit cijele BiH te izgraditi odnose između Bošnjaka i Hrvata.

Krišto pocrtava da političari u BiH moraju učiniti sve kako bi postigli političku i privrednu stabilnost reformama za koje smatra da će poboljšati život građana.

„ Htjela bih reći da svi znamo šta je bilo do sada, da su institucije BiH bile u raznim zastojima, pravili korak nazad nekakvim nepromišljenim političkim potezima“

Osvrnula se i na prethodne izborne cikluse kada su birani članovi državnog Predsjedništva za koje hrvatske stranke smatraju da nužno nisu bili “legitimni predstavnici naroda”.

Dva bošnjačka člana Predsjedništva

„ Takvu situaciju smo imali do sada u nekoliko navrata, i ovaj mandat je time bio obilježen, imali smo dva bošnjačka člana Predsjedništva i vidimo do čega je to sve skupa dovelo“- kazala je Borjana Krišto.

(Izvor: RTV HB)