Foto: Balans
Vjerovatno je suvišno reći da je bijeli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lijek. Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.
Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka čiji je recept zapisan prije više od 2000 godina.
Tokom historije za vrijeme ratova u svim krajevima svijeta, i kad god je vladala glad i nemaština, bijeli luk je bio značajna namirnica i lijek protiv mnogih bolesti.
Crni hljeb, bijeli luk i kiselo mlijeko jesu osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Istraživanja u Japanu još prije dva stoljeća potvrdila su pozitivan učinak bijelog luka na beri-beri. Naša narodna medicina također veoma cijeni ovu biljku, tako da se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova na biljnoj bazi.
U našem narodu postoji dosta vjerovanja vezana za ovu biljku a jedno od njih glasi: Onaj ko svako jutro tokom četrdeset dana pojede po jedan čen bijelog luka, moći će i preko dana da vidi zvijezde.
Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovječanstvo došlo kroz stoljetna iskustva prenošena sa koljena na koljeno. U apotekama širom svijeta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi bijelog luka, koji se primenjuju kao pomoćna ljekovita i preventivna sredstva.
Šta sve liječi beli luk?
Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu. Potvrđeno je da djeluje protiv ćelija tumora pa je korisno pomoćno prirodno sredstvo za liječenje raka. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Vjerovali ili ne, bijeli luk čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci.
Bijeli luk djeluje protiv crijevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu teško da mogu da obole od parazita u crijevima.
Lambrija (parazitarna bolest crijeva), uspješno se liječi uz pomoć svježeg bijelog luka i to svega za nekoliko dana. On je također veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.
Bijeli luk upotrijebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (grah, grašak…), umanjuje nadimanje stomaka. Inače ova biljka je odličan antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.
Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću kolicinu mlijeka ukoliko je majka nešto prije dojenja konzumirala bijeli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.
Na samom početku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena bijelog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa može u startu spriječiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, opet će pomoći bijeli luk jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.
Bijeli luk posjeduje ljekovita svojstva kako u svježem, tako i u kuhanom obliku, a važno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporučuje upotreba svježeg bijelog luka. U kuhanom obliku daje najbolje rezultate za zaštitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen bijeli luk preporučuje kao zaštita od raka.
Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Glavni sastojak bijelog luka je alicin, koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, ali taj čudesni sastojak zaslužan je i za još nešto. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se priroda poigrala pa je baš bijelom luku dala afrodizijačka svojstva, nauka je potvrdila da alicin potiče protok krvi u polne organe, što ima afrodizijačko djelovanje.
Bijeli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima.
Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina bijelog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe i na razne načine.
(Balans)