• tik tok

  Amerika obrazložila sankcije Čavari i Šeraniću

Jun 6, 2022

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je na listu sankcija ove države Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske jer su su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa i  institucija, objevljeno je danas.

Kako stoji u obrazloženju, ova odluka jača posvećenost Sjedinjenih Država promicanju odgovornosti na Zapadnom Balkanu, uključujući one zvaničnike koji potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i time ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet svojih zemalja.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine. Današnja akcija pokazuje čvrstu predanost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine“- rekao je Brian E. Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Marinko Čavara predsjednik FBiH, odgovoran je za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH. U obrazloženju sankcija stoji da je  Čavara  od 2019. godine odbijao da imenuje sudije sa lista kandidata koje je dostavio Visoki sudski i tužilački savjet za popunu upražnjenih mjesta u Sudu te time blokirao funkciju sudskog Vijeća za vitalni nacionalni interes , tijela određenog broja i sastava sudija Ustavnog suda FBiH. Vjeće ima ključnu ulogu u ustavnom funkcioniranju FBiH, a njegovo postojanje je neophodno za ispunjavanje demokratskih funkcija FBiH. Čavara nije djelovao u korist ličnih i političkih interesa svoje stranke, obrazloženo je.

Dalje, Čavara je direktno ili indirektno učestvovao u opstrukciji provedbe bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizam vezan za zapadni Balkan te je dodatno označen kao odgovorna osoba ili saučesnik zbog toga što je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Kada je u pitanju Alen Šeranić, njemu je na teret stavljeno to da se bavi destabilizirajućom politikom Milorada Dodika, a posebno u kontekstu implementacije Zakona o lijekovima i lijekovima RS-a, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje.

„ Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu agenciju za lijekove isključivo u RS-u i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon odražava funkcije državne agencije za lijekove, osim što agencija koju formira prenosi ovlaštenja sa državne agencije na regulatorno tijelo za lijekove i medicinske proizvode u RS. Budući da institucija na državnom nivou postoji i služi RS i FBiH, uspostavljanje ove nove agencije na entitetskom nivou ometa ili prijeti implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma“- obrazloženo je.

Šeraniću se stavlja na teret, kao i Čavari, da je učestvovao u kršenju i opstruiranju provedbe bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji na zapadnom Balkanu te da je učestvovao u politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

( Balans)