• tik tok

Almir Šećkanović o filmu “Sok punog srca”: Sakib nije odustajao od ljudi

Nov 23, 2022

Dokumentarni film “Sok punog srca” posvećen je životu i sportskoj karijeri Sakiba Malkočevića, igrača i trenera tuzlanske Slobode, te najuspješnijeg fudbalskog selektora u Bosni i Hercegovini.

Autor filma Almir Šećkanović pokušao je na dokumentaristički način ispričati priču o životu Sakiba Malkočevića od njegove rane mladosti i prvih fudbalskih koraka načinjenih u rodnoj Lipnici, preko vremena provedenog u dresu tuzlanske Slobode, do fenomenalnih uspjeha ostvarenih sa nacionalnom U17 reprezentacijom. Posebno mjesto u filmu zauzima i porodični život Sakiba Malkočevića, a taj segment je ispričan kroz razgovore sa suprugom Biljanom, te kćerkama Mirnom i Irmom.

“Sakib Malkočević je najdugovječniji kapiten Slobode i čovjek koji je u proteklih trideset godina podario neke od najljepših trenutaka navijačima Slobode. On je bio trener u dva evropska nastupa Slobode početkom 2000-tih godina, a vodio je klub i do dva finala Kup-a BiH. U svemu tome možemo pronaći inspiraciju za ovaj film, ali najveća inspiracija dolazi od činjenice da Sakib bio dobar čovjek, insan, neposredan u odnosu sa poznanicima i navijačima, omiljen širom Bosne i Hercegovine. I u teškim vremenima, kada je bio bolestan, Sakib nije odustajao od ljudi, davao im je punu pažnju i svoje emocije” -kazao je Almir Šećkanović, autor filma.

Produkciju ovog dokumentarnog filma potpisuje Medijska agencija The Content iz Sarajeva. Kreativni direktor projekta je Amina Avdić.

“Svaki film, pa i dokumentarni zahtjeva svoj kreativni izraz, svoj vizuelni pečat. Bez obzira na ovu činjenicu koja se podrazumjeva, koja za mene treba da je mehanički čin, za ovaj film je bila izazov u smislu kako spojiti fudbalsku loptu koja predstavlja Sakiba u svom profesionalnom svijetu i posađene čemprese koje je posebno gajio ispred njegove rodne kuće u Lipnici. Lajt motiv filma, emocija, tretirana sa Almirove strane kroz postavljanje priče i kroz detalje elemenata koji se ističu u filmu kroz simboliku sa moje strane, postignut je dinamikom u filmu koja lijepo provocira istu tu emociju kod gledaoca” – pojasnila je Amina Avdić.

Pored članova porodice Malkočević u filmu govore Sakibove kolege iz Radnika i Slobode, ali i treneri iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Kako je izgledalo snimanje filma pogledajte u foto galeriji:

Premijera dokumentarnog filma “Sok punog srca” zakazana je za 25.11. u 18:00 sati, u BKC-u Tuzla. Ulaz je slobodan.

(Balans)