• tik tok

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Muškarac u Pascima kod Tuzle sjekirom masakrirao psa

Feb 15, 2023

Foto: Happy Paw

U Gornjim Pascima kod Tuzle svirepo je  ubijen pas, a slučaj je prijavljen i policiji, tvrde iz Udruženja za zaštitu životinja “Sretne šape” koje je medijima poslalo fotografije.

Kako opisuju iz “Sretnih šapa” , nakon što su dobili informaciju da je pas ubijen, zaputili su se na tu lokaciju zajedno sa Louise Pittmen, predstavnicom dobrotvorne organizacije  “Second Chance Golden Retriver Rescue” Iz Engleske koja im ovih dana boravi u posjeti. Prizor koji su zatekli na licu mjesta ih je šokirao.

“Pronašli  smo tijelo psa na opisanoj lokaciji.  Pas je izboden ili kako u dojavi navode, sjekirom masakriran od strane čovjeka koji je dobro poznat policiji. Iz Policijske stanice Živinice, sa kojom smo razgovarali telefonski, su nam rekli da su i oni primili prijavu i da su bili na licu mjesta i da će postupiti po pravilima Zakona o dobrobiti zivotinja”- pojašnjavaju iz pomenutog udruženja.

Isto tako, poručuju da će uraditi sve da osoba odgovorna za ovakvu svirepost odgovara za počinjeno djelo. 

“Naša gošća je užasnuta ignorancijom lokalnog stanovništva koje je  dozvolilo da tijelo nesretnog psa leži na mjestu zločina cijeli dan, da policija koja je bila tu, nije lice privela i da se tako bezosjećajno svi odnose prema cijelom ovom slučaju”- kazali su iz “Sretnih šapa”.

Video snimak reakcije je objavila i sama Louise Pittmen koja nije krila šok, razočarenje i suze.

” Pogledajte ovog psa. Kako je moguće da se ovo desi?”- kroz suze je kazala ova Engleskinja.

Iz MUP-a TK nam je potvrđeno da je slučaj prijavljen, a policija izašla na uviđaj.

“Nama se 14.02.2023. godine oko 16,40 sati, telefonom u policijsku stanicu obratila R.R. iz Tuzle i tom prilikom prijavila lice F.B. iz Pasaca koji je navodno u periodu posljednjih dan-dva usmrtio psa. Odmah po saznanju za navedeni događaj na lice mjesta je izašla patrola PS Živinice, kao i postupajući istražitelj OKP PU Živinice, a o događaju je upoznat i dežurni tužilac Kantonalanog tužilaštva Tuzlanskog kantona, koji je
naložio preduzimanje daljih mjera i radnji, tako da je u predmetnom slučaju istraga u toku. Po okončanju iste Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biće dostavljen odgovarajući Izvještaj” – kazali su nam iz MUP-a TK.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH koji je donesen 2009. godine kaže kako su kazne za zlostavljanje, ubijanje životinja za fizička lica do 10.000 KM, a pravna do 200.000 KM. Zakon ima, a pitanje je koliko se sprovodi na terenu. Ovaj mjesec je ovo treći slučaj zlostavljanja i ubijanja životinja koji je osvanuo u medijima. Zabilježen je i slučaj u Mostaru gdje je žena napuštenog psa, zavezala i tukla do smrti, a potom i slučaj sa Romanije gdje je čovjek zavezao psa za vozilo i vukao ga po cesti.

(Balans)