• tik tok

(VIDEO) Juneći gulaš: Odličan ručak u zimskom periodu

Feb 12, 2023

Ako muku mučite šta pripremiti za ručak, naš prijedlog je juneći gulaš. Iako mnogi izbjegavaju pripremati gulaš jer zvuči komplikovano i dangubno, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu. Potrebno je samo malo strpljenja, obzirom da junetina zahtijeva dva sata dinstanja, ne bi li pustila svoje sokove, dobila na gustoći i postala mekana.

U nastavku vam donosimo detaljan recept ovog ukusnog jela.

Sastojci

  • 800 g junećeg mesa (Preporučujemo plećku)
  • 800 grama luka
  • 6 češnjeva bijelog luka
  • 2  mkrve
  • 250 g paradajz pirea
  • mesni temeljac
  • svježi peršun
  • maslinovo ulje
  • 3 kašičice mljevene paprike
  • so
  • biber
  • lovorov list

Priprema

  • 1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk. odmah dodajte i na kockice narezano meso. Poklopite i pustite da se dinsta 15 minuta.
  • 2. Promiješajte meso i luk da se sjedine pa dodajte malo temeljca. Poklopite i pustite 15-20 min da krčka na laganoj vatri.
  • 3. Peršun i bijeli luk sameljite u blenderu tako da dobijete paštetu. Odvojite otprilike jednu kašičicu koja će vam kasnije biti potrebna za gulaš, a ostatak čuvajte u zamrzivaču i iskoristite za druga jela.
  • 4. Poslije otprilike 35 minuta dinstanja u gulaš dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Gulaš bi sada već trebao dobiti na gustoći. Poklopite ga i pustite da se dinsta još otprilike 90 minuta.
  • 5. Meso je sada kuhano te je gulaš potrebno još samo začiniti. Dodajte so, biber, crvenu papriku, po želji malo čilija i paradajz pire. Dodajte i kašičicu  paštete koju ste prethodno napravili pa sve dobro promiješajte.
  • 6. U gulaš dodajte lovorov list i pustite da se krčka desetak minuta.
  • Gulaš će se izvrsno slagati s pireom, pekarskim krompirom, makaronama ili carskim povrćem.

Prijatno!

(Balans)