• tik tok

Je li rezultat Mirnesa Ajanovića na izborima iznenađenje?

Feb 7, 2023

U Tuzli su protekle nedjelje održani prijevremeni izbori za gradonačelnika. Najviše glasova dobio je Zijad Lugavić nešto više od 12.100. Na drugom mjestu je Mirnes Ajanović koji je uspio dobiti ozbiljnih 7.832 glasa. Kandidat Naše stranke Omer Berbićosvojio je 4.434 glasa.

Za političke analititičare najveće iznenađenje je rezultat Mirnesa Ajanovića jer Tuzla je već decenijama naklonjena SDP-u i lijevo orijentisanim kandidatima. Ipak, za novinara Zlatka Dukića dobar rezultat Ajanovića, nije iznenađenje.

„Što se tiče pristojnog broja glasova koje je osvojio Mirnes Ajanović, ne mogu to nazvati iznenađenjem jer postoji dobar dio biračkog tijela u Tuzli koji se sa simpatijama odnosi prema političkom gardu Mirnesa Ajanovića u proteklim decenijama. Činjenica je da birači daju povjerenje onome kome više vjeruju i u koga su sigurniji“ – kazao je Dukić za portal Balans.

Ajanović je gostujući u programu N1, u toku izborne noći, potvrdio da će biti kandidat i na izborima 2024. godine.

„Bit ću kandidat za gradonačelnika, naravno. Ove izbore sam izgubio od javnih ustanova, preduzeća i ostale SDP mašinerije“ – kazao je Ajanović.

Ukoliko bi stranka Mirnesa Ajanovića na narednim izborima u Tuzli, za Gradsko vijeće osvojila ovoliki broj glasova, igrala bi značajnu ulogu u političkom životu Tuzle.

(Balans)