• tik tok

Zijad Lugavić: Građani, privredni subjekti, poduzetnici i NVO, bit će u fokusu moga rada

Feb 2, 2023

Foto: Facebook BH Reporter

Zijad Lugavić trenutni vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, ujedno je i kandidat za novog gradonačelnika na predstojećim prijevremenim izborima u Tuzli, koji će se održati u nedjelju, 5. februara.

Za DEPO Portal Zijad Lugavić govori o svojoj predizbornoj kampanji, viziji budućeg Grada Tuzla i njegovog razvoja, fokusu njegovog djelovanja ukoliko postane gradonačelnik, pojašnjava kako Tuzla može postati grad poželjan za život običnog čovjeka, te može li se i kako zaustaviti trend masovnog odlaska ljudi, naručito mladih, koji nije zaobišao ni ovaj grad.

Gospodine Lugaviću, u toku je predizborna kampanja za vanredni izbor gradonačelnika Tuzle, a Vi ste kandidat SDP-a BiH za ovu funkciju. Što su bili Vaši motivi za kandidaturu?

Moji lični motiv je vezan za moju ljubav prema Tuzli i želji za daljim napretkom Tuzle. Želim raditi na još bržem razvoju grada, želim da Tuzla bude mjesto gdje će se svi dobro osjećati.

Već imate iskustvo rada u javnom sektoru i u općini Tuzla. Na kojim projektima ste najviše radili posljednjih godina? I koji od njih su i dalje u toku te koje treba završiti?

Moj dosadašnji rad u realnom i javnom sektoru mi je pomogao da danas razumijem i javni i realni sektor, a moje rukovođenje službom koja je sarađivala sa nevladinim sektorom mi je dodatno pospješilo znanje i vrijednosti. Ovo govorim zato što je sklad vladinog, privatnog i nevladinog sektora, garant sigurnog razvoja. U tom kontekstu sam radio na velikom broju projekata, izdvojit ću samo najznačajnije: podrška novoregistrovanim kompanijama na području grada Tuzle (projekat Siguran start), podrška zapošljavanju ranjivih kategorija, Projekat Evropske unije LEP II za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje radi poboljšanja socio-ekonomske situacije i uslova života (za 120 mladih nezaposlenih osoba u 2022-2023),  projekat IMPAKT razvoj poduzetničkih ideja (za 25 mladih nezaposlenih osoba 2022-2023. godina), projekat Muslim Aid za plasteničku proizvodnju (za 20 mladih osoba u stanju socijalne potrebe u 2022. godini), projekat EU Dijaspora za razvoj, projekti razvoja turizma (Ilinčica, Zeleni kamen, Stara Majevica, Kicelj, Zima u Tuzli, Ljeto u Tuzli), brojni projekti podrške socijalnim i boračkim kategorijama, projekti energetske efikasnosti, projekti za osobe treće životne dobi, izrade strategija, projekti inkluzije mladih i udruženja mladih putem projekta Instituta KULT, itd. Ovo su samo neki od projekata, a ima ih još mnogo da se navede obzirom na moje dugogodišnje iskustvo. Projekti prekvalifikacije mladih nezaposlenih osoba, razvoja poduzetničkih ideja mladih nezaposlenih osoba, projekti energetske efikasnosti, razni infrastrukturni projekti, projekti usmjereni na socijalne kategorije stanovništva i boračku populaciju, te djecu sa poteškoćama u razvoju, projekti vezani za kvalitetnije uređenje saobraćaja u kretanju i mirovanju i mnogi drugi, su u toku i treba ih zavšiti. Dakle sve ključne oblasti su zastupljene: okoliš, ekonomija, društvo i kvalitet života.

Cijeli intervju na portalu DEPO, pročitajte ovdje.

(Balans/ Depo)