• tik tok

Sredstva vraćena: Zašto škole u TK nisu prošle procedure javnih nabavki?

Feb 1, 2023

Foto: Facebook

Sva sredstva od 4,7 miliona KM koliko je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u prošloj godini namijenilo za kapitalne izdatke u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, nisu realizovana zbog neuspjelih procedura javnih nabavki. Stoga je danas Ministartsvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u Tuzli organizovalo edukacija sekretara i saradnika za ekonomsko-finansijske poslove u školama.

S obzirom da škole nemaju službenike za javne nabavke kao što je to u gradskim službama, uposlenicima škole je potrebna edukacija i praksa.

“Zakon o javnim nabavkama je specifičan. Procedura u školama se provodi preko Ureda za zajedničke poslove. Imamo dosta tih procedura koje moramo samostalno sprovoditi. Do sada nismo prošli obuke i ovo nam je prva prilika”- pojasnio je Jasmin Jakupović, sekretar Osnovne škole “Simin Han” Tuzla. Posljedice poništavanja procedura su te da se prijeko potrebna novčana sredstva previđena za određeni projekat, ne budu utrošena u toj budžetskoj godini.

“Ako škola dobro ne provede postupak javne nabavke, dođe do poništenja postupka. Novac koji smo dobili, a koji rijetko dobijamo, zaista propadne i škola ne može funkcionisati. Dešava se da se često kvare uređaji, grijanje,itd”- kazao je Jakupović.

Kako bi uposlenici osnovnih i srednjih škola što efikasnije provodili javne nabavke, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je danas edukaciju sekretara i saradnika za ekonomsko-finansijske poslove. Poseban akcenat je stavljen na Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, na postupke koje najčešće provode škole te na pravnu zaštitu u postupcima.

“Izmjene Zakona o javnim nabavkama su uvele većinu stvari koje se tiču transparentnosti u postupcima. Planiranje se obajvljuje na portalu javnih nabavki, postignuta je transaprentnost u objavi pregovaračkih postupaka te se informacije objavljuju na poralu javnbih nabaki, a ne na web stranicama ugovornih organa. Izmjene su se desile i u izuzećima i primjeni pravne zaštite”- pojasnio je Amir Rahmanović, certificirani trener Agencije za javne nabavke BiH. On je napomenuo da je postupak javnih nabavki kompleksan i da svaki organ treba imati zaduženu osobu za to.

“Ova praksa da se radio obuka ljudi je dobra. Obično do poništenja postupka dolazi zbog nedovoljnog poznavanja procedura javnih nabavki, nedovoljnog poznavanja sačivanja tenderske dokumentacije, itd.”- ističe Rahmanović.

Neuspjele javne nabavke u školama u Tuzlanskom kantonu uglavnom se tiču infrastrukturnih projekata.

“Mi još nemamo potpune infromacije koliko sredstava nije utrošeno, ali značajan dio nije uspio. Nažalost, radi se o važnim infrastrukturnim projektima i projektima za opremanje škola i žao nam je što do toga nije došlo”- izjavio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK. On dodaje da su neutrošena sredstva vraćena u budžet i da će biti potrebno donijeti novi program kapitalnih izdataka.

(Nataša Tadić)