• tik tok

Novinar Salih Brkić uručio vakuf Muftijstvu tuzlanskom

Jan 28, 2023

FOTO: Facebook

Salih Brkić, jedan je od najistaknutijih bh novinara u protekle četiri decenije. Njegove ratne zasluge, koje se ogledaju kroz izvještavanje iz ratom pogođenog Podrinja od 1992., do 1995. godine,nemjerljive su. U toku ratnog perioda Brkić je snimio stotine sati materijala. Jedan dio dragocjene arhive je uspio i digitalizovati. Brkićevi snimci svjedočanstvo su genocida u Srebenici ali i zločina širom BiH. Digitalizovani materijal poklonio je muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću.

„Ponosan sam što sam uspio ostvariti još jedan svoj nijet i pripremiti i drugi vakuf za IZ u BiH, a riječ je o nepobitnim dokazima genocida – oko 30 sati digitaliziranog video materijala sa više od 100 masovnih grobnica, kao i ostataka žrtava nađenih po šumama i potocima. Danas sam jedan primjerak vakufa predao poštovanom muftiji tuzlanskom dr. Vahid ef. Fazloviću, a u narednim danima bih , aBd, moj vakuf trebao predati i uvaženom reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću za Rijaset i Gazi Husrev-begovu biblioteku“ – napisao je Brkić.

Brkić dodaje da je ovo jedan vid podrške projektu Islamske zajednice u BIH „Kultura sjećanja u Bošnjaka.

„Uz Podrinje, tu su i masovne grobnice od Tomašice kod Prijedora do Uborka u Mostaru. Moj nijet je da, uz prvi vakuf sa snimcima porušenih lijepih džamija,ovi digitalizirani video materijali do sudnjeg dana ostanu neoborivi dokazi šta je tokom agresije na RBiH učinjeno Bosni i Bošnjacima“ – zaključuje Brkić.

(Balans)