• tik tok

Živinice: Usvojena inicijativa “Obavezan historijski čas u Potočarima”

Jan 27, 2023

Na posljednjoj sjednici Gradskog Vijeća Živinice, vijećnik Mujo Muratović uputio je inicijativu  prema Ministarstvu obrazovanja i nauke TK i Vladi TK, da u nastavni plan i program obrazovanja uvrsti obavezan historijski čas u Srebrenici – Potočarima u toku školske godine. Historijski čas bi bio obavezan za sve učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda, kao i za učenike srednjih škola od prvog do završnog razreda. 

” Smatram da je veoma bitno da se ovakvi časovi uvrste u nastavni plan i program i u obrazovanje budućih generacija. Ne smijemo dozvoliti apsolutno nikakvo ublažavanje stradanja našeg naroda u proteklom ratu, a posebno ne izvrtanje činjenica čemu smo nažalost skoro svakodnevno svjedoci, jer su pojave negiranja genocida postale svakodnevnica.Jedini pravi put za bolju budućnost i suživot jeste prihvatanje istine, a istina je samo jedna i jasna, tako je presudio i sud u Hagu, a to je da se desio genocid. – kazao je Muratović.

Iako je inicijativa prihvaćena, Muratović će nastojati da se iz budžeta Živinica obezbijede sredstva za prevoz učenika do Srebrenice.

 “U narednom periodu ću kroz rebalans budžeta tražiti da se obezbijede sredstva za prevoz učenika sa područja Grada Živinice, uopšte ne sumnjam da ću dobiti podršku Gradonačelnika i kolega vijećnika, kako bismo i mi kao Grad dali dodatnu podršku ovoj inicijativi. Da se ne zaboravi i nikad nikome ne ponovi Srebrenica” – zaključuje Mujo Muratović vijećnik u Gradskom vijeću Živinice.